Жодне дерево в країні не зрівняється з дубом Максима Залізняка, та й у всій Європі набереться з десяток більших за нього. За одинадцять століть велет досяг 24 метрів. Дуб Залізняка встояв навіть перед руйнівною силою природи – ударами блискавки.

1 100-літній дуб росте на південному схилі Кириківського яру на території урочища Холодного Яру за селищем Будою Чигиринського району Черкаської області.

Дуб є патріархом українських лісів і одним із природних чудес України. Широта обхвату його стовбура становить 9 метрів, висота — 24 метри. 

Стовбур велетня шість раз вражали громовиці.

Під його шатром відпочивали Богдан Хмельницький, Северин Наливайко, Павло Павлюк, Максим Залізняк, Андрій Журба, Семен Неживий, Тарас Шевченко та інші.

У 1972 році дуб отримав статус державної пам'ятки природи місцевого значення (ботанічний релікт). Це найбільше дерево в Україні та одне з десяти найбільших дерев у Європі.

У 2010 році Дуб Залізняка став призером Всеукраїнського конкурсу «Національне дерево України», посівши 3 місце в номінації «Меморіальне дерево України». Свідоцтво видано Чигиринській районній раді.

Зараз Дубом Максима Залізняка опікується Національний історико-культурний заповідник «Чигирин».

У 1997–1998 роках дуб почав засихати. Аби його врятувати, в свердловини глибиною 70 метрів навколо стовбура закачали спецдобрива. 

Холодний Яр - реліктовий лісовий масив,  який ще у XVIII ст. становив єдине ціле з іншими лісами лісостепової зони  України і простягався від Карпат до Дніпра, від р. Рось до Херсонських степів. Внаслідок розвитку промисловості в XIX ст. і вирубування лісових насаджень лісовий масив був розірваним на сотні окремих лісових урочищ.


    фейсбук