Цей порiвняно новий спосiб заробiтку стає щораз популярнiшим. Тож нинi чимало людей iз самого ранку йдуть до лiсу, щоб зiбрати якнайбiльше равликiв, пише газета "Експрес".

 

"Тiльки-но починає свiтати, як ми сiм'єю вирушаємо до лiсу, - розповiдає Iван Шевчук, житель селища Млинiв. - Рiч у тiм, що поки роса, то винограднi равлики на виднотi, а як стане припiкати сонечко, слимаки вiдразу ховаються. А ще їх дуже добре збирати пiсля дощу - вони тодi вилазять зi своїх схованок.

Якщо працювати швидко, то за день можна назбирати до 25-30 кiлограмiв! А за кiлограм платять вiсiм-десять гривень. Щоправда, заготiвельники ставлять умову: дiаметр мушлi равлика має становити не менш як три сантиметри. Далi наших слимакiв везуть до Австрiї, де обробляють, чистять i продають французам, якi дуже люблять цей делiкатес". Тим часом Iванна Мороз на заробiтки йде з трьома дiтьми та батьками.

Жiнка розлучена, тому доводиться багато працювати, щоб утримувати дiтей. "Ми вже готували слимакiв i куштували. Потрiбно ретельно промити їх свiжою водою та варити чверть години. Додати оцту й залишити на десять хвилин. Тодi перекласти у сковорiдку та пiдсмажити разом iз цибулькою. Посолити, посипати сумiшшю перцiв, полити майонезом - i страва готова. Смакота, скажу я вам. Чимось нагадують бiлi гриби.

А ще страва дуже калорiйна та ситна: декiлька штук з'їси - i вже досить. Тож не дивуюся, що в столичних ресторанах равлики входять до категорiї дорогих страв. За день ми з дiтьми та батьками збираємо в середньому 100 кiлограмiв равликiв, а це 800 -- 900 гривень. Для нас це чималi грошi. Завдяки слимакам ми позаминулого року зробили невеличкий ремонт у будинку, торiк оплатили лiкування батька.

А цього року збираємо дiтям на ноутбук i на машину дров. Зрештою, це значно легше, нiж гнути спину на заробiтках за кордоном. Потрiбно лише добре знати мiсцевiсть", - пiдсумовує Iванка. А в хлiвi Ярослава Семчука вже стоять рядами ящики з равликами. Зверху накритi дошками, бо слимаки так i хочуть втекти. "Коли маю двi-три тонни, то вiдвожу до Рiвного, де у спецiальних холодильних камерах їх зберiгають, а тодi вiдправляють до Європи, - каже заготiвельник iз Млинова. - Я працюю на державному пiдприємствi, та в останнi роки в сезон збору слимакiв завжди беру вiдпустку, бо за цi декiлька тижнiв заробляю стiльки, скiльки на роботi не зароблю й за пiвроку!"

До речi, у країнах ЄС равликiв споживають бiльш як 100 тисяч тонн за рiк, а в нас ця смакота ще тiльки завойовує свого споживача.

Олеся МАКСИМЕЦЬ

Джерело: expres.ua


    фейсбук