Ужгородський замок - одна з найбільш збережених середньовічних оборонних споруд на території України.

Виникнення укріпленого поселення слов'янського племені білих хорватів на Замковій горі над р. Вже дослідники відносять до VII ст., Проте вперше воно згадується в угорських хроніках в IX ст.

У нинішньому вигляді Ужгородський замок відбудований після 1322 року, коли місто перейшло у володіння італійського роду Другетів. Графський палац-цитадель був оточений потужними стінами з п'ятьма бастіонами і широким ровом. За легендою, під час будівництва в стіну була замурована за зраду дочка графа Другета. У розкішну резиденцію фортеця була перетворена в XVII ст. графом М. Берчені.

У 1704 р Ужгородський замок ненадовго перейшов під контроль угорських повстанців Ференца II Ракоці, а після повернення австрійської влади на території відкрили духовну семінарію. Зараз в приміщенні розміщені експозиції Обласного краєзнавчого музею: народного мистецтва, духовної культури, етнографії, вогнепальної зброї та ін.

У дворі - 36-метровий облоговий колодязь і дві скульптури XIX ст .: "Геракл, що вбиває Лернейскую гідру" і "Відпочиваючий Гермес". У підвалах - експозиція "Кімната тортур", в якій представлені експонати, відтворені за малюнками, середньовічним ескізами, гравюрами і фотографій.


    фейсбук