У північно-східній частині України, у Харківській області розташоване маленьке село Городнє, кількість мешканців якого не перевищує тисячі осіб.

Що ж такого примітного в цьому безлюдному місці ... Саме тут знаходиться єдиний в Україні «музичний оркестр», створений самою природою.

Він отримав назву «Співочі тераси».   Село Городнє утворилося на правому березі річки Мерло. На початку 18 століття на території, де зараз розташовані «Співочі тераси», відбулася битва українсько-шведського війська Івана Мазепи та Карла XII з російською армією.

У Городньому, в старому млині шведський король і український гетьман знайшли своє укриття від атак  російських солдатів. Через два століття власником цих земель став сумський підприємець Павло Іванович Харитоненко.   У десяти кілометрах від садиби «цукрового магната» на південно-західному схилі пагорба були висаджені південні рослини - в основному садові дерева.

Так як місцевий клімат був занадто суворий для теплолюбних сортів, було прийнято оригінальне рішення про їх розміщення. На шести цегляних терасах, звернених до півдня, в один ряд висаджувалися дерева. Тераси утворювали форму півкола, яка нагадувала модель античних амфітеатрів. Посередині знаходився сходовий прохід. Він починався від першого рівня тераси, закінчуючись шостим. Висота кожної стіни становила приблизно чотири метри, а ширина - десять.

Тепер це унікальна споруда користується популярністю у туристів. Тут також проводять щорічний фестиваль української народної пісні під назвою «Зелені тераси».  

Дістатися до села Городнє можна за допомогою особистого автомобіля з Харкова чи Сум. Зовсім близько від цього населеного пункту перебувати траса Богодухів-Краснокутськ. Також ви можете відправитися в село Городнє на рейсовому автобусі з харківського автовокзалу.


    фейсбук