У невеликому віддаленні від центру міста на височині, серед густого тінистого парку, як і належить для древніх замків, розкинулися руїни колись граціозно палацу. Його стіни можуть сказати випадковому перехожому дивовижні історії, а вид, що відкривається з висоти пташиного польоту, захоплює з першого погляду.

Хоча, від колишньої величі залишилися лише спогади, а архітектурний ансамбль заховав в своїх глибинах час, Хустський замок є однією з найбільш знакових пам'яток Карпат. Історія палацу починається задовго до появи літописів. За численними народними повір'ями, перша споруда з'явилося на цьому місці ще в дотатарський період. Однак, задокументоване будівництво замкового комплексу датується XI століттям. Залишки стародавньої кладки збереглися до сьогодні завдяки унікальному будівельному рецепту - як розчин в той час застосовувалися вапно, яєчний білок і овечий сир, змішані в спеціальній пропорції.

ХVI століття принесло замку зміни - стрімкий розвиток вогнепальної зброї та вдале розташування палацу перетворили його на неприступну фортецю, розділену на два двори - верхній і нижній. На верхньому розташовувалися господарські будівлі і хазяйські приміщення, на нижньому - приміщення для обслуги, внутрішня в'язниця і церква.

Щоб витримати тривалі облоги в замку був побудований колодязь, глибиною 160 метрів, підходи до якого ретельно охоронялися цілодобово, адже в разі блокади вода коштувала життя. В кінці ХVII століття завдяки жарту природи фортеця втратила своє стратегічне значення - блискавка під час грози вдарила в порохове сховище, зруйнувавши більшість укріплень замку.

Хустський замок
Хустський замок - сучасний вигляд

Але справжню популярність замку принесли не його заслуги, а його темна сторона, пов'язана з правлінням лицаря Драга, що в перекладі з румунської означає чорт. Сталося це в першій половині XIV століття. У 1378 р угорський король подарував Хустський замок двоюрідним братам Балку і Драгу з молдавського роду Драгош. Легенда пов'язує їх спорідненістю з волоським господарем Владом III Цепешем (Дракулою), який став прототипом героя популярного роману Б. Стокера.


    фейсбук