Відтворили баталію на тому ж місці, де вона відбувалася 776 років тому – на Старокиївській горі

Битву за Київ 1240 року відтворили столичні реконструктори. Одягнені в обладунки за зразком XIII століття і з макетами тогочасної зброї у руках – зійшлися у бою в ролях русичів та монголів.

Відтворили битву на тому ж місці, де вона відбувалася 776 років тому – на Старокиївській горі, поруч із руїнами Десятинної церкви. І хоча в бою перемогли монголи, поразка Києва стала рятівною для Європи. Знесилене військо Батия було змушене повернутися назад до Волги. Подивитися на історичну реконструкцію могли усі охочі. Потому для дітей влаштували майстер-класи із боїв на мечах.

"На жаль ми знаємо, що Київ пав, але небагато знають, що дійсно ще Київ на той час був щитом для Європи, який зміг знесилити монголів, що далі вже не було сили, щоб роздерти Європу, лише вони трошки набігли і повернулися", – розповів керівник Військово-історичного клубу "Росичі" Росланд Анісенко.

У свою чергу, гендиректор Національного музею історії України Тетяна Сосновська зазначила: "Українці були нацією, яка захищала свою територію, свою родину, землю. Вона не була войовником-наступальником. Вона була захисником. І якщо провести паралель, то зараз українці знову боронять свою територію, щоби не пустити навалу далі".


    фейсбук