На Хмельниччині у Національному природному парку «Подільські Товтри» розквітла рідкісна рослина ясенець білий з Червоної книги, відома під назвою «неопалима купина».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання «Є».  

«Незважаючи на досить широке поширення, ясенець – рідкісна рослина. Вона внесена до Червоної книги України. Такий найсуворіший режим охорони цього виду характерний не лише для України, а й для Швейцарії, Австрії та Румунії, адже у природі найчастіше ми зустрічаємо поодинокі рослини. Іноді – по кілька десятків, але більше – дуже рідко. Саме тому ці оселища ясенця дуже цінні для збереження виду», – розповів науковий співробітник Національного природного парку «Подільські Товтри» Михайло Дребет.

За його словами, ясенець білий належить до родини рутових і є близьким родичем цитрусових. У рослині є багато ефірних олій, тому вона дуже ароматна. Крім того, має здатність спалахувати в сонячну погоду, якщо до неї піднести сірника.

Науковці кажуть, що через велику кількість ефірних олій людина може отримати серйозний опік, торкнувшись до рослини. Крім того, через сильний цитрусовий запах, який приваблює комах, ясенець викликає запаморочення у людей.

Зазначається, що ясенець білий росте зазвичай на сонячних галявинах, узліссях дібров, чагарникових заростях. Рослині потрібні сонце та ґрунт з вапняковими відкладеннями. Утім, через розроблення вапнякових кар’єрів, випалювання та викошування трави, нераціональне ведення сільського та лісового господарства ясенець опинився під загрозою знищення.


    фейсбук