Жаровні для відкритого вогню в Україні ще не дуже поширені. Тоді як у країнах Європи та США – це один з найпоширеніших мангалів. І цьому є кілька пояснень. Перше і найголовніше, ці жаровні є значно безпечнішими для розкладання відкритого вогню, хоч на власному подвір’ї, хоч на природі.

Сьогодні ми занадто часто дозволяємо собі розкладати вогонь на землі, що випалює грунт, нищить траву та створює пожежну небезпеку для довколишнього середовища.

Звичайно, що жаровні для відкритого вогню не є панацеєю і вони також можуть становити небезпеку загоряння, але, якщо дотримуватися елементарних заходів безпеки, ризик мінімальний.

Які переваги дає жаровня для відкритого вогню?

  • Безпека – використовуючи такий вид мангалу, ви не створите пожежі, адже вогонь горить цілком контрольованим. Небезпеку може становити лише розкладання вогню при великому вітрі, адже тоді іскру може віднести вітром на невизначену відстань, для уникнення таких проблем, варто використовувати породи деревини, яка не схильна до розтріскувань під час горіння;
  • Вона не псує ґрунту та трави. Розкладаючи вогонь на землі, ви гарантовано випалите на цьому клаптику землі гумус, на повноцінне відновлення якого знадобляться тисячі років. Розкладаючи вогонь у жаровні – ви не завдасте жодної шкоди грунту. А якщо підкладете під неї спеціальну підставку, то навіть трава залишиться неушкодженою.
  • Зручність використання. Для розкладання вогню, потрібен оберемок сухих дров та сірники – розпалити вогонь дуже зручно та легко, навіть взимку. До того ж, вам знадобиться значно менше дров, які дадуть вам більше світла, тепла та горітимуть довше. Використовуйте тверді породи деревини і вони горітимуть до 2 годин, без додаткового підкидання.
  • Це ще й мангал. Насправді – це навіть функціональніше за мангал, адже може використовуватися з решіткою, казанком, сковорідкою, шампурами… та навіть посмажити звичайні маршмеллоу ви можете довірити найбільшим незграбам, не боячись, що вони обпечуться чи спалять його.
  • Кава біля вогню. Досить зручно використовувати жаровню прохолодними осінніми вечорами. Завдяки контрольованому вогню ви можете зручно влаштуватися в кріслі поруч із вогнем. Завдяки наявності захисних прутів дрова залишаються на своєму місці, а дим рухається в гору. Тож, якщо не має сильного вітру чи ви знаходитеся в затишку – то дим не завадить вам насолодитися кавою, а вогонь створить атмосферу тепла, затишку та комфорту.
  • Незалежно від погоди. Не залежно від того, на вулиці дощ, сніг чи мороз – ви дуже легко розкладете вогонь. Досить часто на мокрому грунті, чи на засніженій поверхні розкладання вогню перетворюється на тортури. Однак жаровня дозволяє розкласти вогонь за будь якої погоди.

В яких випадках можна використовувати жаровню?

Для кожного любителя пікніків чи туристичних походів знайдеться застосування жаровні для відкритого вогню. Якщо ви часто розкладаєте відкритий вогонь, смажите шашлики, рибну юшку чи смажите картоплю на чарі – вам точно знадобиться жаровня. Сьогодні в Україні можна знайти різні форми та конструкції, які підійдуть найкращим чином для вас. Здебільшого вони відрізняються розміром та опційним комплектуванням. Але кожну з них можна доукомплектувати необхідним функціоналом у процесі використання. Наприклад підібрати шампури, решітку, сковорідку чи казанок. Казанки та сковорідки, що використовуються для відкритого вогню, здебільшого мають діаметр до 40-50 см, тож варто обмежитися і таким розміром жаровні, адже це полегшить вам роботу при виборі аксесуарів до неї.

Чому варто придбати жаровню?

Використання жаровні, проти неконтрольованого вогню – це відповідальне ставлення до довколишніх та природи. А також комфорт, який ви можете відчути відпочиваючи на відкритому повітрі наодинці, чи з друзями. До того ж жаровні коштують менше традиційного, для нас мангала (у Європі та США жаровні є значно більше поширеними і вони визначаються ними як традиційний мангал), тоді як вони є значно функціональнішими.


    фейсбук