У Чорнобильському заповіднику показали рідкісні кадри полювання цілого прайду диких рисей.

Фото з’явилися на Фейсбук Чорнобильського Радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

 

Як видно зі світлини, трійко плямистих пухнастиків у пошуках їжі топтали сніг серед білого дня. Попереду в кадрі або мати, або найсміливіша рись з виводком.

"Компанії потрібно м'ясо, а воно на деревах не росте. Потенційна їжа поки десь бігає, стрибає, повзає, таїться та не поспішає до пазурів хижаків. Тому дикі кішки й прислухаються: раптом здобич десь близько? Тоді потрібно вмикати всі мисливські навички", наголошують фахівці.

Науковцям вдалося сфотографувати хижаків, які полюють уночі.

"Отакі вони – ті, що яскраво "світяться" вночі, як у всіх котячих та деяких інших тварин. Насправді очі відбивають навіть маленьке джерело освітлення, тому ці "жаринки" помітні на фото.

Такий еволюційний процес: хижаки полюють в сутінках чи на світанку і їм потрібно бачити здобич. А потенційна здобич, навпаки, мусить добре бачити в темряві, щоб не потрапити в пащу мисливця", пояснили екологи.

Найбільша кішка Європи — рись. Карпати та Полісся — останні території в Україні, де сьогодні ще можна зустріти рись у дикій природі. На Поліссі плямиста хижачка обирає важкодоступні заболочені рівнини та ліси. У Карпатах вона зазвичай мешкає у горах вище 1000 м над рівнем моря.


    фейсбук