У Києві можна відвідати Музей гітар.

Він запрацював наприкінці літа 2021 року, повідомляє «Вечірній Київ».

 Пережив пандемію коронавірусу, проте став на паузу, коли почалася повномасштабна війна. І тільки нещодавно Музей гітар відновив роботу в Universum Hall, у павільйоні №6 на ВДНГ. Це унікальне зібрання музичних інструментів, що представляє особливу сторінку світової електронної музики.

Починалася збірка із захоплення Олександра Дорошенка музикою. Він був учасником аматорського ансамблю. У 1984 році він купив першу гітару.

Між першою і другою купленими гітарами було майже тридцять років перерви. У момент, коли інструменти заповнили все житло Дорошенка, на сімейній раді вирішили «відселити» колекцію і створити окремий музей. Експозиція постійно поповнюється і на сьогодні налічує понад 400 гітар, інших інструментів та підсилювачів.

Це, мабуть, найбільша приватна колекція в Східній Європі, що відкрита для загального огляду. Крім того, практично всі музеї побудовані довкола якогось культового бренду, що створює цю індустрію. Наприклад: Gibson, Fender, ESP, Ibanez та інші.

В Universum Hall представлені різні бренди. Проте акцент — на розвитку європейської електромузичної індустрії та розвитку електрогітарного виробництва в Україні.

Особливістю музею є його інтерактивність. Більшість експонатів можна торкатися руками, а на деяких — навіть заграти. Також облаштовано «майстерню», де показано, який вигляд має гітара у «розібраному» вигляді, різні породи дерев, що використовують для дека чи грифу, яке дерево краще «звучить».

У 1924 році фірма Гібсон придумала пристрій, що перетворювала акустичний звук на електричний. Це був контактний звукознімач. Першими інструментами на які встановили такі пристрої були віолончель та контрабас. У 1928 році звукознімачі почали встановлювати на акустичні гітари.

З появою електрогітари з’явилися нові жанри та стилі музики: джаз, блюз, електронна… У музеї на ВДНГ можна оцю історію перетворень інструменту наочно «пройти» у кількох залах. А також представлені різні підсилювачі, що у буквальному сенсі змінили звучання концертів.

Для людей, які далекі від музики, ці зали мають дуже «інстаграмний» вигляд. Для тих, хто хоч трохи розуміється у брендах — це захоплююча мандрівка у час, коли, наприклад, тон задавали японські виробники, які копіювали американців чи європейців, але робили це бездоганно технічно.

Звичайно, є і «американці», бо саме розвиток індустрії у цій країні спричинив всесвітній бум захоплення гітарами, коли точно кожен хлопець (і дуже багато дівчат) мріяв про власний інструмент. І фірми задовольняли цей попит, поставивши виробництво на потік.

Поява телебачення спричинила революцію у цій сфері, бо стало важливим не тільки звучання, а й те, який гітарист грає на цій гітарі, що призвело до появи інституту амбасадорів.

Музей працює у вихідні з 11:00-20:00. У будні обслуговує тільки групові екскурсії. Для дітей до п’яти років та військових вхід у музей вільний.

Фото: «Вечірній Київ»


    фейсбук