У Чорнобильському заповіднику на Київщині  до фотопастки потрапила мама-лосиха та її лосеня.

Відповідну світлину оприлюднив Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

"Навіть чималі олені на фоні своїх найближчих родичів виглядають скромно. Ось величні й статечні. Такі вони - наші лосі", - розповіли в заповіднику.

Нагадаємо, лось звичайний, або лось європейський (Alces alces) — вид роду лось (Alces) родини оленевих (Cervidae), представлений у фауні України і суміжних країн. Занесено до Червоної книги України з кінця 2017 року.

Довжина тіла самця лося - до трьох метрів, висота в загривку до 2,3 м, довжина хвоста 12-13 см; маса 360-600 кг, самки дрібніші за самців.

За зовнішнім виглядом лось помітно відрізняється від інших оленів. Тулуб і шия у нього короткі, загривок високий, у вигляді горба.

Ноги сильно витягнуті, тому, щоб напитися, лось вимушений заходити глибоко у воду або ставати на коліна передніх ніг.

У лосів немає певних періодів харчування і відпочинку. Літня спека і гнус роблять їх нічними тваринами. День заганяє їх на гольці і поляни, де дме вітер, в озера і болота, де можна сховатися по шию у воду, або в густі хвойні молодняки, які дещо захищають від комах.

У великі морози тварини лягають в пухкий сніг так, що над ним стирчать тільки голова і загривок, що скорочує тепловіддачу.

Лосі харчуються деревинно-чагарниковою і трав'янистою рослинністю, а також мохами, лишайниками і грибами.


    фейсбук