Найдавніший кам'яний храм Києва – Десятинну церкву X століття на даний час можна побачити в доповненій реальності.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Найдавніший кам'яний храм Києва – Десятинну церкву X століття наразі можна побачити в доповненій реальності.

На вулиці Володимирській біля Національного музею історії України встановили новий інформаційний стенд, завдяки якому можна прочитати, побачити та почути цікаву інформацію про Десятинну церкву. І навіть доторкнутись до неї в доповненій реальності.

Церква Богородиці Десятинна – найдавніший кам'яний храм Києва.

Її спорудив 996 року великий князь Київський Володимир Святославич, вона символізувала перемогу християнства у країні.

Нині нема жодного достовірного зображення Десятинної церкви, тому всі реконструкції її зовнішнього вигляду (а їх понад 20) є лише гіпотетичними. Однак вони свідчать про складну планувальну систему собору.

Ініціатор проєкту — засновник організації "єМузей", що займається оцифруванням музейних цінностей та культурного надбання Дмитро Матяш.

Для того, щоб побачити церкву в доповненій реальності наразі достатньо відсканувати QR-код на інформаційному борді за допомогою свого смартфона.

Також всі охочі знайдуть посилання на аудіогід, в якому розповідають про історію першої камʼяної церкви Київської Русі.

Крім цього команда "єМузею" розробила 3D-копії трьох хрестів, які знайшли під час археологічних розкопок на місці Десятинної церкви, а зараз зберігаються в Національному музеї історії України.

Дізнатись більше про Десятинну церкву, її історію та побачити 3D-моделі можна тут.

Церква Богородиці Десятинна – найдавніший кам'яний храм Києва, який символізувала перемогу християнства у країні.

Наприкінці Х – у першій третині ХІ століть Десятинна церква була головним державним і релігійним центром Русі, осередком утвердження та поширення нової віри.

У "Повісті минулих літ" храм названо церквою Святої Богородиці. Свою другу назву – Десятинна, церква одержала тому, що на її будівництво та щорічне утримання князь Володимир віддавав десяту частину власних прибутків. За розкопками встановили, що храм постав на місці курганного могильника Х століття.

Упродовж ХІ століття Десятинна церква правила за усипальницю князів, зокрема її фундатора – князя Володимира, та його дружини, візантійської принцеси Анни, яких поховали в мармурових саркофагах.

 

У грудні 1240 року Десятинна церква стала останньою твердинею оборони киян, коли місто захопили війська монголів під проводом хана Батия. За легендою, храм завалився під вагою значної кількості людей, які зібралися в ньому. На думку дослідників, Десятинну церкву зруйнували монголи ударами стінобитних машин.


    фейсбук