У заповіднику «Медобори» в Тернопільській області помітили червонокнижного лісового кота. Природоохоронці кажуть, що це рідкісний вид, який вважається практично зниклим в Україні.

Про це розповіли на сторінці заповідника.

Кіт лісовий, або Felis sylvestris, потрапив у «фотопастку», коли оглядав територію біля скель.

Зазначається, що лісові коти стали рідкісними тваринами для України. Вид занесений до Червоної книги України та Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Він також підпадає під охорону CITES та Бернську конвенцію.

Лісові коти з’явилися ще 650 тисяч років тому. Зазвичай вони ведуть усамітнений спосіб життя. На полювання виходять за дві години до заходу сонця й за дві години перед світанком. Переважно харчуються дрібними гризунами, птахами, комахами, зміями, а прибережні мешканці можуть поласувати ще й рибою. Досвідченіші представники виду можуть полювати на дрібних куниць.

Лісові коти приносять користь екосистемі, винищуючи велику кількість гризунів — шкідників лісового і сільського господарств.

Заповіднк «Медобори» розташований на території історичного регіону — Поділля, на межі сучасних Тернопільської та Хмельницької областей.

У «Медоборах» можна побачити моховатково-коралові скелі сарматського віку з подільськими степовими рослинами. Загалом флора заповідника нараховує близько 1000 видів вищих судинних рослин зі значною часткою рідкісних, ендемічних, реліктових і примежово-ареальних видів. Зокрема, це шиверекія подільська, місячниця гірська, лілія лісова, шафран Гейфеля.

З великих звірів на заповідній території можна зустріти сарну європейську, свиню дику та лисицю.

З фауни безхребетних тут мешкає понад 2500 видів комах, з яких 22 занесено до Червоної книги України. Серед них: жук-олень, махаон, вусач мускусний, джміль моховий та інші.


    фейсбук