Сине вир - найбільше і найгарніше гірське озеро України. За свою оригінальну форму воно отримало ще одну назву - «Морське око». З висоти пташиного польоту озеро виглядає як бездоннє синєоко: навколо прозорої води - зелена гущавина лісів, а посередині водної гладі - маленький острівець.

 

Синевиру близько 10 тисяч років. Воно знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря. Його площа - 5 гектарів, середня глибина - 10-12 метрів, а максимальна 22 метрів. Температура води навіть влітку не піднімається вище 11 градусів і не прогрівається глибше одного метра. Купатися тут категорично заборонено.

Озеро наповнюють численні джерела. Відкритого стоку в озері немає, але на дні є щілина - природний регулятор рівня води. Притому настільки надійний, що старожили не пам'ятають, щоб озеро хоч раз виходило з берегів або критично «спускалося». Через тріщини в дні в озері хаотично утворюються вири.

Вхід на озеро платний. На КПП доведеться заплатити 10 гривень з людини і ще 25 грн. - Якщо ви на машині. Біля озера можна розбити намет у кемпінгу. Але не ближче 50 метрів від водойми.

Озеро - частина національного парку, і якщо пощастить або не пощастить, тут можна зустріти козулю, рись, оленя, ведмедя, вовка, лисицю, горностая. А також побачити близько 90 видів рослин, занесених до Червоної книги України.

 

У Синевирі водиться багато форелі, однак її вилов заборонений. Але голодними ви не залишитеся - заповзятливі місцеві жителі можуть запропонувати вам власноруч приготувати щось на багатті в найближчій колибі: рибку, м'ясо або зварити раків. А в цей час потішать вас «оповідкамі» про легендарних Віра і Синь.

Як знайти

На поїзді до станції Воловець (вона знаходиться на лінії Київ - Чоп (Львів - Мукачево), а звідти їхати в напрямку селища Міжгір'я на маршрутному таксі або рейсовому автобусі. З Міжгір'я до озера близько 9 км. Можна пройтися пішки, а можна розщедритися на таксі .

На машині потрібно доїхати по трасі Київ - Ужгород до с. Нижні Ворота, а там повернути на дорогу Воловець - Міжгір'я.


    фейсбук

    Останні матеріали