Перед тим як вирушати на відпочинок, реомендуєм Вам ознайомитися з правилами надання першої медичної допомоги при укусах змій.

З настанням теплої погоди змії вилізли зі своїх сховищ.

 В разі укусу змії слід діяти оперативно, оскільки отрута швидко вражає серцево-судинну, кровоносну і нервову системи організму. 

Уже через півгодини після укусу наступають загальні ознаки отруєння: слабість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, набряклість тканин, запалення лімфатичних вузлів. 

При цьому вони рекомендують у перші хвилини після укусу спробувати відсмоктати частину отрути з рани. 

Кров'яну рідину, що виділяється з рани, потрібно відразу ж спльовувати. При цьому отруту не можна відсмоктувати, якщо в роті є виразки і рани.  

З підручних матеріалів на уражену кінцівку необхідно накласти шину і вжити заходів для екстреного транспортування потерпілого в лікарню. 

Під час транспортування до місця укусу рекомендується прикласти холод. Постраждалому необхідно пити якнайбільше рідини для зменшення концентрації отрути в організмі.

На місце укусу не можна накладати джгут, припікати його або надрізати. 

Якщо є шприц і ліки для ін'єкцій, то необхідно ввести протиотрутну сироватку, а також серцево-судинні препарати.

З отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів: Гадюка звичайна (Vipera berus (Linnaeus 1758), Гадюка степова (Vipera ursinii (Bonaparte 1835), Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja, Grubant and Rudayeva, 1986), Гадюка Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861) та Гадюка носата (Vipera ammodytes (Linnaeus 1758), які дуже нерівномірно розповсюджені по країні. Найбільша їх кількість у південних та східних областях – 5 видів, а найменше – в Західній та Північній Україні – 1 вид. Повсюдно в Україні трапляється лише Гадюка звичайна. Вона заселяє усі принагідні території від альпійських лук Карпат на висотах понад 1800-2000 м над морем, до рівнин Причорномор’я і боліт Полісся.

 Отрута наших гадюк є дуже небезпечною і за своїми властивостями та дією прирівнюється до отрути гримучої змії, проте, укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути, яку змія впорскує у жертву, на правду, є мізерною, а її виробництво – енергозатратним процесом, тому гадюка завжди економить свою смертоносну зброю. І за найменшої нагоди намагається утекти або, зачаївшись, перечекати присутність людини. Лише у випадку безпосередньої навмисної провокації зі сторони людини, або якщо людина випадково наступила на цю тварину, вона застосовує останній рубіж оборони – смертоносну отруту. 


    фейсбук