Не так давно у Європі, а особливо Великій Британії, набули поширення туристичні тури з металошукачами.

Здебільшого це - невеликі групи з приблизно шести чоловік. 

Досить часто таким туристам доводиться чекати майже рік, щоб відвідати одну з гарячих точок, де багато металевих реліквій. Не те, щоб ці знахідки діставалися мисливцям за загубленими речами дуже легко – адже це й тривалі та виснажливі подорожі, несприятливі кліматичні умови, значне фізичне навантаження. 

 

Якщо ви наважитеся зайнятися таким туризмом, то будьте готові до того, що багато днів ви можете провести у марних спробах знайти бодай щось, часом навіть може здаватися, що ваш металошукач, наприклад Golden Mask 5 Plus вийшов з ладу. Однак не засмучуйтеся, адже доля посміхається хоробрим і ваш знахідка чекатиме вас попереду.

Найвідомішим європейським мисливцем за старовиною є британський блогер Гуттузо.

Відеоролики з його турами переглядають мільйони глядачів.

Своє захоплення він пояснює не лише радістю від знайденої речі, а й можливість зблизитися зі справжньою природою, та насититися від неї силою.

За словами блогера основна його клієнтура, - це фанати історії, які не можуть насититися від перегляду документальних фільмів, а прагнуть побачити історію вочевидь. Вони проведуть години у пошуках, щоб піти додому зі знайденою кулею часів громадянської війни чи римською монетою. 

Так під час його турів було знайдено багато рідкісних монет часів Римської імперії, а також  середньовічну статую Іоанна Хрестителя.

Однак критики виступають проти таких захоплень, адже бояться, що вони своїми діями дослідники можуть пошкодити чи зруйнувати історичні місця. 

Гутуззо розуміє стурбованість, але відчуває, що такі страхи є надмірними, оскільки законні оператори заздалегідь узгоджують свої тури з відповідними органами влади. 

В Україні, наразі, таких видів послуг не існує, оскільки подібна діяльність законодавчо не прописана. Однак в наших землях зберігається дуже багато коштовних та історичних речей, які ще чекають на своїх майбутніх дослідників.


    фейсбук