Третину свого життя людина проводить уві сні. Щоб повноцінно відновлюватися після активного дня та відмінно себе почувати, треба спати не менше 7 годин на добу. Під час сну в організмі утворюються важливі біологічно активні речовини, в головному мозку триває процес засвоєння отриманої інформації. 

Але сон не принесе очікуваної користі, якщо проводити нічні години в незручному ліжку. В цьому випадку ранок буде починатися з болю в спині, втоми та поганого настрою.  

За якими параметрами треба обирати матрац 

До питання вибору матрацу треба підійти максимально відповідально. Тоді вдасться обрати варіант, який забезпечить комфортний сон і прослужить довгі роки. Якісний товар обов'язково має сертифікати та гарантію. В мережі магазинів Алло легко знайти матрац, який буде відповідати всім заявленим вимогам. 

Анатомічний чи ортопедичний 

Анатомічний матрац допоможе підтримувати правильне положення хребта навіть під час сну. Ортопедичний рекомендовано обирати тим, хто часто жаліється на біль у спині або має порушення осанки, остеохондроз хребців тощо. 

Наповнення та конструкція 

За конструкцією матраци можуть бути безпружинними або пружинними. В першому випадку наповнювачем може бути синтетичний чи натуральний матеріал, наприклад, шерсть тварин, бавовна, кокосова стружка, войлок, латекс та інше. 

Краще обирати натуральні наповнювачі — спати на такому матеріалі для людини природно. Але обов'язково треба впевнитися, що обраний варіант не стане причиною алергічної реакції. 

Матраци із залежними пружинами відрізняються доступними цінами й мають невеликий строк якісною служби – з часом починають деформуватися та скрипіти.  

Вентиляція  

Якщо матрац виготовлено з матеріалів, що не пропускають повітря, про комфортний і здоровий сон можна забути. Щільні структури будуть накопичувати вологу, що сприятиме розвитку плісняви та процесів гниття. За таких умов можливі шкірні подразнення й алергічні реакції.  

Ступінь жорсткості 

За цим параметром вирізняють три види матраців. Остаточний вибір треба робити, враховуючи стан здоров'я, зріст і вагу людини.  

  1. Жорсткі матраци необхідні на всіх етапах формування хребта – від народження і до досягнення дорослого віку. Наявність міжхребцевих гриж та порушень осанки теж вимагають спати на жорсткій рівній поверхні. 
  2. Середньої жорсткості — універсальний варіант, що підходить більшості покупців. 
  3. М'які. Підходять для людей з захворюваннями опорно-рухового апарату, судин, суглобів. Людям похилого віку теж рекомендується обирати саме такий варіант.

Ще є комбіновані матраци —з різною жорсткістю з різних сторін. Такі вироби дозволяють вибрати жорсткість шляхом перевертання на одну чи іншу сторону, залежно від настрою та самопочуття. 

Чохол 

Проглядаючи ціни на матраци в Полтаві, завжди в першу чергу дбайте про власне здоров'я. У комплекті від виробника має йти мінімум один якісний чохол, що буде ідеально підходити під розміри матрацу. Його має бути легко знімати та прати, щоб ліжко завжди залишалося гігієнічно чистим.


    фейсбук