Розташована на Кримському півострові. Омивається водами Чорного і Азовського морів. За характером поверхні ділиться на дві частини: більшу північну – рівнинну і меншу – південну, зайняту Кримськими горами. Відновлена як незалежна держава в складі України у лютому 1991. Територія: 27,0 тис. кв. км.

ІСТОРІЯ

Людина з’явилася на території Криму в епоху раннього палеоліту. Най- давніші його мешканці – кімерійці – жили на півострові в XV–VIІ ст. до Н.Х. Одночасно в прибережних і гірських районах мешкали таври, на честь яких півострів називався Таврікою. В VII ст. до Н.Х. кімерійців витіснили іраномовні племена скіфів, що прийшли з Азії.

В IV ст. до Н.Х. в степовому Криму утворилося Скіфське царство, столицею якого став Неаполь, який розташувався в південно-східній частині сучасного Сімферополя. Поблизу були давньогрецькі колонії. Греки заснували Пантікапей, Тірітаку, Німфей, Кіммерік, Мірмекій, які в V ст. до Н.Х. об’єднались в Босфорське царство. В районі сучасного Севастополя була заснована велика колонія Херсонес. В І ст. до Н.Х. Херсонес потрапив у залежність від Римської імперії. Він став головною базою римської армії, гарнізон якої розміщувався також у фортеці Харакс за 9 км від сучасної Ялти.

На початку нашої ери Скіфське царство завоювали германські племена Готів. У IV ст. Крим зазнав навали гунів, які винищили більшу частину населення півострова. Потім на відроджених землях з’явилися племена хозар, нащадками яких вважаються караїми. їх згодом змінили печеніги, а потім – половці. Грецькі колонії на узбережжі контролювала Візантія.

У III ст. в Крим проникло християнство. Особливо велику роль воно стало відігравати тут у VIII-IX ст. Звідси київський кн. Володимир, здійснивши похід на Херсонес, поширив християнство на Русь-Україну. Його походи сприяли утвердженню слов’ян на Кримському півострові, де вони у X ст. утворили Тмутороканське князівство.

В XIII ст. частину земель на побережжі захопили торговці італійських міст-республік – Венеції і Генуї. У цьому ж столітті Таврика була завойована монголами, які й дали півострову сучасну назву – Кирим (Крим). Два століття він був улусом Золотої Орди. У XV ст. тут утворилося Кримське ханство, яке збагачувалось за рахунок походів на Україну і Росію. Крим став одним з найбільших ринків по торгівлі рабами. Рішучу відсіч загарбникам давали українські козаки. Під час своїх походів на півострів вони у 1589 оволоділи Гезлевом (теперішня Євпаторія), а в 1616 взяли штурмом Кафу (нині Феодосія).

Отримавши перемогу у російсько-турецькій війні 1768–1774, Росія включила Крим до свого складу. Тут селилися українці і росіяни, а також болгари, німці. У 1854-1855 півострів – головний театр Кримської війни між Англією, Францією і Росією.

В 1918 Крим став часткою Української Народної Республіки. В 1920 більшовики зайняли Крим. У 1921 утворена Кримська АРСР. Територія її в роки Другої світової війни стала ареною жорстоких боїв з німцями. У 1944 за безпідставним звинуваченням у співробітництві з окупантами з півострова були виселені кримські татари. 1954 Крим увійшов до складу України.

Вперше на Україні останки древніх викопних людей – неандертальців – були виявлені у Криму в 1924 археологом Г. Бонч-Осмоловським, який у гроті Кіїк-Коба поблизу Сімферополя відкрив частини кістяків дорослого і дитини. На півострові нараховується 25 муст’єрських пам’яток. Найбільший серед них – Ак-Кая (Біла Скеля) біля Білогорська нараховує 17 стоянок і поселень. Велика кількість неолітичних стоянок виявлена на яйлах головної гряди Кримських гір.
Відомо понад 170 поховань кемі-обінської культури епохи неоліту. Знайдено близько 100 поселень таврів, а також 34 городища, 20 укріплених поселень, багато сіл і курганів. Нараховується також велика кількість пам’яток античності, середньовіччя, зокрема «печерні міста» Мангуп, Ескі-Кермен, Чуфут-Кале, Киз-Кермен, феодальні замки Тепе-Кермен, Киз-Куле, а також печерні монастирі.

Віддавна Крим служить бальнеологічним курортом. Особливо славиться грязевий курорт Саки, заснований понад 150 років тому. Крім грязей широко застосовуються місцеві термальні і мінеральні води. Та головний цілющий засіб – тутешнє повітря, сонце і море.

Усього в Криму понад 330 оздоровниць, однією з кращих є санаторій «Україна» в Ялті.


    фейсбук