Найвища вершина Кримських гір і вища точка Кримського півострова - гора Роман-Кош (1545 м над р. м.). Розташована в центральній частині Гірського Криму. З Південного берега вершина не видно. Не виділяється вона і з півночі - на загальному тлі високопіднятої Бабуган-яйли, з боку передгір'я. Вінчає вершину двометровий кам'яний тур, складений туристами. Таким чином, фактично ця антропогенномодифікована висота Роман-Коша становить 1547 м.

 

Над туром - висока дерев'яна щогла, на якій цілий рік вітер гойдає близько двадцяти туристських вимпелів.
Крізь трав'яний покрив вершини проглядають брили мраморизованного вапняку, руйнованого в ході карстових процесів. На "верхівці" Криму можна виявити кальцит - мінерал натічних форм, утворених карстовими процесами, настільки характерними для Головної гряди Кримських гір.
Вершина Роман-Коша безлісна. Трав'янисті рослини представлені злаками, зустрічаються зарості ясколки Биберштейна - "кримського едельвейса" - ендемічного, тільки в Криму росте рослини з біліми ніжними квітами і білоопушеним листям. Великий інтерес представляють і перші сосонки, співаючи-в'юнилися за останні 20 ... 30 років в безпосередній близькості від Роман-Коша. Цим лісовим солдатам найвищої гори Криму, залишилося "пройти" до вершини півсотні метрів. Але вже і зараз ці молоді дерева є рекордсменами - вони "самі високогірні" в Криму. Ліс на яйлі - запорука поліпшення водного режиму в горах, умова накопичення дорогоцінної для Криму вологи.
Півторатисячники Криму вершини, що піднімаються вище 1500 м над р. м. і розташовані в центральній частині гірського Криму. Їх небагато - менше десяти. Крім Роман-Коша, найбільш відомі Еклізі-Бурун на Чатирдазі (1527 м), Кемаль-Егерек (1529 м) і Демір-Каіу (1540 м) на стику Нікітській і Гурзуфської яйл, Зейтін-Кош (1534 м) - на Бабугане.


    фейсбук