На південь від Тернополя за 76 км, в мальовничій долині річки Серету лежить Чортків. Перша писемна згадка -1522 рік: тоді місто отримало магдебурзьке право. На карті Казимира Великого місто було показане як Чортковиці, а офіційний дозвіл на перейменування в Чортків дав король Сигізмунд III. Назва походить від імені його власника - Єжи Чартковського, вихідця із поселення Чартек у Серадському воєводстві.

На початку XVII ст. нові власники Чорткова, Гольські, побудували замок з каменю та цегли. Тогочасний руський воєвода Станіслав Польський у 1610 р. заснував у місті домініканський костьол з монастирем, який колись був оточений оборонними мурами. У храмі знаходиться копія відомої Чортківської Богоматері.

Однак положення замку біля підніжжя гори не було придатне до оборони, тому місто часто захоплювали вороги. У1655 р. московське військо здобуло Чортків і забрало його власника Павла Потоцького з родиною до полону. 1672 р. замок без опору здобувають війська Магомета IV. Після підписання Бучацького миру до 1683 р. він стає резиденцією турецького субпаші Подільського пашалику. Пізніше замок за проектом відомого архітектора Теодора-Маріана Тальовського був перебудований і втратив оборонне значення.

Через часті спустошення місто розвивалось дуже повільно. Лише у 1722 р. тут з'явились кушнірські і шевські цехи, вступ до яких вартував один злотий і 15 гарнців горілки. За австрійських часів у замку були тютюнові склади. Сьогодні можна побачити руїни колись потужніх стін замку, які добре збереглися.

 

У місті є два дерев'яні храми.


    фейсбук