Якщо мандрувати далі на південь від Тернополя, у Микулинцях, туристи мають змогу відвідати Троїцький костьол і монастир (1761-1779 рр.) та палацовий комплекс 60-х рр. XVIII ст. із дендропарком, збудовані у стилі бароко (арх. А. Мошинський) на кошти Людвіки Мнішек з Потоцьких.

 

У 1595 р. на основі наданого магдебурзького права Микулинці стали містом-фортецею. Ця грамота пропала під час польсько-турецької війни і на прохання власниці міста Людвіки Мнішек, яка відкупила цей маєток у Сенявських і Любомирських, Август III 1758 р. надає місту новий привілей.

 

Палацовий комплекс був повністю перебудований у середині XIX ст.. Нині у палаці - обласна бальнеологічна лікарня, а навкруги - старовинний парк, правда дещо запущений.

 

Першу згадку про Микулин (Микулинці) знаходимо у „Поученні" князя Володимира Мономаха 1096 р.

Давньоруський Микулин, північний форпост Теребовлянського удільного князівства, був у ХІ-ХІІІ ст. значним поселенням. Через місто проходив торгівельний шлях із Галича на Київ.

У 1202 р. київський князь Рюрик пішов війною на Галичину. Галицькі і володимирські бояри зустріли його коло Микулина на річці Серет.,,1 билися вони одні з одними весь день через ріку Серет, і многі ранені були, і, не видержавши, вернулися вони в (город) Галич", - свідчить „Літопис Руський". 1387 р. у складі Галицької землі Микулин підпав під владу Польші і з цього часу його назва змінилася на Микулинці.

 

Поряд із палацовим комплексом знаходяться руїни колись могутнього замку, збудованого у другій половині XVI ст. Анною Йордановою із Синявських для захисту міста від постійних нападів кримських татар. Під час визвольної війни українського народу у 1648-1657 роках замок був частково зруйнований повстанцями, але згодом його відбудували. Великої шкоди фортеці завдали війська Ібрагіма Шишмана. Пізніше замок був власністю Любомирських, Мнішеків, Потоцьких, а з 1792 р. - Конопків. Барон Ян Конопка пристосував замок під суконну фабрику, заснував грязелікарню біля сірчаних джерел.

 

 

Сьогодні Микулинці відомі своїм „Микулинецьким пивом". Перша броварня була заснована ще у 1698 році.


    фейсбук