Підгорецький Замок - палацово-замковий комплекс у Підгірцях, розташований на одному з відрогів Подільської височини. Разом з замками Олеська, Злочева, Свіржа і Жовкова утворює так зване туристичне «Золоте кільце Україна». Свого часу в ньому зупинялися Оноре де Бальзак і Петро I.

На місці сьогоднішнього замку існували більш давні укріплення Київської Русі, утворювали систему фортифікаційних споруд стародавнього міста Пліснеська. У 1633 році, один з найбільших магнатів Речі Посполитої - коронний гетьман Станіслав Конецпольський, купив ці землі у роду Підгорецьких. На його замовлення відомі архітектори Гійом Левассер де Боплан і Андреа дель Аква створили проект замку у Підгірцях. Замок був виконаний у стилі бароко та пізнього ренесансу з середньовічними бастіонними укріпленнями. Сучасного вигляду палац отримав в першій половині XVIII століття, коли між триповерховими павільйонами і вежею на двоповерховій будівлі палацу побудували додаткові приміщення

Інтер'єри Підгорецького замку вражали своєю красою і пишністю. Зали і кабінети повністю відповідали своїм назвам: Китайська, Золотий, Лицарський, Зелений, Дзеркальний, Мозаїчний. Кімнати прикрашали портрети власників замку, копії Рафаеля, Рубенса, Тиціана, Караваджо. Картини польського художника Чеховича, полотна Якоба де Баана на історичні теми - «Облога Смоленська" і «Прийом шведських і бранденбургських послів Владиславом IV».

Складовими частинами архітектурного ансамблю Підгорецького замку є Гетьманський в'їзд - Заїжджий двір (XVIII ст.), Костел Воздвиження (XVIII ст.) І парковий комплекс в «італійському» стилі.

Парк був оснащений унікальною системою найкрасивіших фонтанів, які були розташовані на вершині гори і працювали без насосів. Секрет полягав у тому, що вода до Підгорецького замку і парку подавалася мідними трубами з сусідньої, ще вищої гори. У парку досі збереглася величезна Чотирьохсотлітні липа (обхопити її можна лише вп'ятьох) під якою відпочивав Богдан Хмельницький, коли завойовував замок.

Навпаки замкових воріт, на відстані 300 метрів, в 1788 році про проектом архітектора Романуса Портик головного фасаду має чотирнадцять колон. Його вінчають вісім скульптурних фігур святих, роботи Фесінгера і Лебласа, виконаних з білого каменю.

Природно, як і будь старовинний замок - Підгорецький оточений легендами, переказами і привидами - працівникам музею не раз доводилося бачити тут «Білу Пані» - дружину Яна III Собеського - Марисю.

 


    фейсбук