На землі існує дуже небагато місць, де можна одночасно спостерігати сліди життєдіяльності різних, часом діаметрально протилежних за своєю культурою і походженням народів. Причому ці сліди анітрохи не затушовують один одного. Місце, про яке ми будемо говорити в цьому розділі, повністю відповідає цим критеріям. Його цікавою особливістю є і те, що це один з найдавніших на землі храмових комплексів. На цьому місці у різні часи жили тисячі народів: племена епохи перших людей, кіммерійці, скіфи, амазонки, сармати, гуни, готи, хазари, половці. Один народ змінював інший, але завжди це місце залишалося храмовим центром, де різні племена і народи здійснювали свої богослужіння. Цьому храму під відкритим небом понад 3000 років! На цьому місці в наступні десятки століть грізні орди кочовиків своїм кадінням ідолам кидали знову і знову виклик Істинному Богу. І ...потім ховали себе під важкими плитами кам'яної могили. І дійсно, Кам'яна могила під Мелітополем, становить собою не просто пагорб з кам'яних плит, що нагадує могилу, але є справжньою братською могилою десятків народів,

Коли ви їдете машиною з Харкова до Криму по Сімферопольській трасі, то не доїжджаючи Мелітополя, ліворуч можна побачити поворот на село Мирне, і величезний плакат: "Кам'яна могила. Археологічний пам'ятник ». Повернувши наліво і проїхавши всього кілька кілометрів, ви під'їдете до обгородженого заповідника, що знаходиться прямо в степу. Увійшовши в нього і пройшовши кілька десятків метрів, перед вами відкриється вид на величезний пагорб, складений нібито велетнями з величезних, які безладно лежать, кам'яних плит.

Кам'яна могила є ерозійно-денудаційні останець, складений среднесарматского піщаником більше 12 метрів у висоту, займаючи площу в три гектара, С безліччю печер і гротів. «В геологічному та історичному плані Кам'яна могила - одна з найунікальніших пам'яток. Це останець піщана мілина сарматського моря третинного періоду. Пізніше, коли виникло Понтійське море, на цьому місці утворилися вапнякові відкладення (вони і зараз добре простежуються на правому березі долини річки Молочної, поблизу села Терпіння Мелітопольського району), в товщі яких знайдений зуб кита. Море пішло, запанувала пустеля. З'явилися червоно-бурі глини, що містять залізо і марганець. Згодом тут утворилася западина річки, води якої проникли вглиб землі, а оксиди заліза і марганцю виходили на поверхню піску, утворюючи кам'янисту породу. Так поступово виник на цьому місці піщаниковий моноліт. В період танення льодовика на півночі (кордон його досягала району сучасного Дніпропетровська) "велика вода", стікаючи на південь, утворила долини рік і так звані "амфітеатри" - величезні вимоїни в правому березі пра-Молочної. Ці "амфітеатри" утворилися, як вважав російський натураліст академік К.М. Бер, в результаті поворотного руху величезної маси води на поверхню Землі. Внаслідок природного поглиблення русла річки Молочної великий острів виявився на поверхні долини, під впливом води та вітру первинний щит пісковику розколовся, а його уламки сповзли по піску, і виник своєрідний кам'яний пагорб із гротами і печерами. З плином часу плити придбали дивовижні форми і контури. Сьогодні на багатьох з них можна побачити відбитки молюсків Сарматського моря - мешканців могутнього стародавнього водоймища. Однак це не безладне нагромадження плит, а правильно розвалений кам'яний панцир, печери і гроти якого виявилися дуже зручними для культових цілей стародавніх людей ». Отже, де сьогодні височіє кам'яний пагорб, колись вирували води потопу. Викликані цієї глобальної катастрофою зміни призвели до різкої зміни клімату, льодовика, змінам рельєфу місцевості.

 


    фейсбук