Острів Первома́йський (стара назва Батарейний) — штучний острів на Чорному морі при вході у Дніпровсько-Бузький лиман. Насипаний між Кінбурнською косою і Очаківським мисом, слугував блок-фортом і перекривав шлях в Дніпро-Бузький лиман.
Перша назва — острів Миколаївської Приморської батареї на Очаківському (в деяких документах Кінбурнському) рейді Дніпровсько-Бузького лиману, або коротко — острів Батарейний. 1 травня 1920 року острів перейменували наПервомайський. Місцеві жителі називають острів Майським.
Розташований за 3,5 км від Очакова в гирлі лиману. Довжина острова близько 1400 м, площа — 7,3 га.
[ред.]Історична довідка
За однією з версій, ідея насипати в гирлі Дніпро-Бузького лиману острів-батарею належала генералісимусу Олесандру Суворову та російській імператриці Катерині II [2].
Історичним фактом є те, що 17 серпня 1874 року проект будівництва на острові артилерійської батареї, розроблений відомим форифікатором інженер-генералом Едуардом Тотлебеном, був затверджений військовим міністром графом Мілютіним.
Більшість істориків зходяться на тому, що острів будувався поступово і завдячує своєю появою Очаківській банці — дрейфуючій мілини на вході в лиман — епізодичні роботи з поглиблення судноплавного фарватера в середині ХIХ століття стабілізували підводні течії. Проект Тотлебена передбачав укріплення острова і будівництво на ньому артилерійської батареї. У дно забили в три лінії шпунтові палі, простір між ними засипали камінням, піском, глиною, утворивши основу конструкції. Пісок і глина завозилися з Очакова і Кінбурнської коси, кам'яні брили для захисного молу — зі зруйнованоїКінбурнської фортеці. Для швартування кораблів побудували гавань, а на острові — порохові льохи і склади.
Спочатку гарнізон острова скдадав 8 гармат з обслугою. Порохові льохи острова були надійними магазинами, в яких поповнювали боєзапас лінійні кораблі і військові фрегати — в період Російсько-турецької війни 1828—1829 років за островом вже закріпився статус блок-порту — проміжного опорного пункту де проводився дрібний ремонт оснастки вітрильних суден, добиралися запаси води, продовольства і пороху. Згодом був збільшений гарнізон, з'явився лазарет і стаціонарний лоцманський пункт.
Але тільки внаслідок Кримської війни 1853—1856 рр. блок-порт на Батарейному отримав свій сучасний вигляд. За проектом Тотлебена острів був значно укріплений, а на його території споруджені укрірлення 22-ї берегової казематованої батареї — побудовані мінні льохи і механічні елеватори для підйому і опускання снарядів. До 1881 року острів вже мав причал, склади, 40 казематів і навіть залізничну гілку.
Побудовані військовими інженерами Борисовим і Паукером укріплення казематованої батареї мали 12 кругових і 6 підйомних 20,3-мм гармат, які після пострілу опускалася в шахту і були недоступними для удару у відповідь. На молу були встановлені мортири. Будівництво острова закінчено в грудні 1880 року.
З цим островом пов'язано також ім'я лейтенанта Шмідта. Після арешту 15 листопада 1905 року він був конвойований зСевастополя в Очаків, а потім на острів Артилерійської батареї, де його тримали в одному з казематів до 6 березня 1906року. Звідси Шмідта перевезли на острів Березань, де розстріляли.
В період Громадянської війни батарея була серйозно розграбована і в решті-решт її відновлення в повному обсязі було визнано нелоцільним. На острові були розміщені 22-а артилерійська і 85-ї зенітна батареї Очаківського укріпленого сектору берегової оборони Одеської військово-морської бази. З початком Великої Вітчизняної війни гарнізон острова забезпечував прохід морських транспортів з військовою технікою та евакуйованими з Миколаєва і Херсону. Навіть після захопленняОчакова гарнізон острова тримався ще півроку.
З 1961 по 2004 роки на острові дислокувалася бригада спецназу ВМФ СРСР/ВМС України. 11 жовтня 2003 під час відзначення 50-річного ювілею військової частини А-1594 на острові був урочисто відкритий пам'ятник водолазам-розвідникам, виконаний з використанням натурального спорядження за ескізами капітан-лейтенанта Кушнаренка. На острові також є унікальний пам'ятник екіпажу броненосця «Потьомкін» з елементами фок-щогли легендарного броненосця а також пам'ятник артилеристам 7-ї, 15-ї, 22-ї, 84-ї і 85-ї батарей Очаківського укріпсектору (1941—1945 рр.).


    фейсбук