Найбільший безлюдний острів Європи

Знаходиться у Каркінітській затоці Чорного моря, відділений від узбережжя Херсонщини Джарилгацькою затокою. Острів має видовжену форму (із заходу на схід), із заходу продовжується довгою косою, що з'єднує острів з берегом. Косу острова від суходолу відділяє вузька протока, котра інколи пересихає, формально перетворюючи острів на півострів. За 2 км від коси, на узбережжі Херсонщини, знаходиться курортне селище Лазурне. Близько 7 кілометрів Джарилгацької затоки відділяють острів від міста Скадовськ, що знаходиться на протилежному березі. Загальна протяжність острова із заходу на схід становить близько 42 км. Максимальна протяжність власне острова: із заходу на схід бл. 23 км, із півночі на південь - 4,6 км. Протяжність коси становить бл. 19 км, ширина від 30 м до 430 м .

Цей острів - унікальна заповідна територія в Чорному морі, фауна і флора якого настільки цінна, що більшість видів занесені в Червону книгу. Можливо, саме завдяки цьому Джарилгач і зумів залишитися диким і нескореним, незважаючи на те, що найближчий населений людьми курортний берег знаходиться всього в годині морської їзди. А тут, особливо на південь, людей практично не зустрінеш. І запросто можна зіткнутися з дикими оленями та конями, які зовсім не полохливі. У всякому разі, коні на контакт з серферами йдуть охоче.Для віндсерферів, яким вдається отримати офіційний дозвіл (острів прикордонний) і розстелити по дикому березі свої фірмові вітрила, тут справжній рай.

Нескінченний піщаний берег - ідеальний плацдарм для виходу у відкрите море.Морські простори абсолютно вільні. Трапляється, причому досить часто, з віндсерферів, що летять на повному ходу, заграють дельфіни. Матчастину можна кидати без нагляду. Проблем з водою немає - тут б'є кристально чисте джерело, з їжею теж - камбала буквально сама пливе до ловцю в руки. Дефіциту з креветками, крабами і мідіями не спостерігається: тільки не лінуйся, та загрібати руками. І тільки, мабуть, єдиний фактор може затьмарити перебування серфера на таємничому острові - відсутність вітру. Але нарікати на стихію, перебуваючи в гостях у дикої природи, якось ніяково. Кому ніколи надовго поселятися на дикому острові, сюди можна робити разові набіги. Точніше, нальоти на парусній дошці.Незабутньою може стати полювання в теплих південних угіддях, найкраще з яких - мисливське господарство на острові Джарилгач у Чорному морі.


    фейсбук