Територія острова не перевищує семи гектарів. За даними академіка П. А.Тутковського, який першим досліджував Шацькі озера ще в 1899 році, діаметр його досягає "біля півверсти". Покинутим здався острів членам етнографічної експедиції Б. Дибовського. Єдиним "людським слідом", на який звернули увагу члени експедиції, були руїни якоїсь будови. У визначенні віку цих руїн думки дослідників розійшлися: П. А. Тутковський відносив їх до стародавніх, княжих часів,етнографи ж зійшлися на думці, що тут була невелика капличка або альтанка. Саме на цьому місці, центральному і самому піднесеному, стоїть тепер будівля профілакторію.

"Острів закоханих" знаменитий своїми вечірніми заходами на Світязі. Стоїш на березі, навколо ліс, озеро, острів і яскраво-червоне світило. Не зможеш відірвати погляд, коли захід повільно опускається прямо в безодню, забарвлюючи в червоно-сині тони небо і озеро. Видовище рідкісною і вражаючою краси.

Тільки спокій, романтика, умиротворення і захоплюючі, що зачаровують, позамежні види. Можна, напевно, цілий день дивитися на цю красу! При цьому тут немає виснажливої ​​спеки. Апофеоз настає ввечері, коли червоне світило повільно занурюється в озеро Світязь. Можливо, що відкривається панорама і є головна "родзинка", заради якої сюди приїжджають заможні туристи з Європи, в основному парочками на Шацькі озера. Туристи перебувають у повному захваті від такого відпочинку. Побувайте на озері Світязь і обов'язково допливу до острова закоханих! Відпочинок на острові принесе Вам незабутні враження і залишиться у вашій пам'яті.


    фейсбук