Михалківський скарб

Два унікальні скарби золотих речей знайдені в1878 і 1897  у розмивах ріки Нічлави поблизу села Михалків (зараз Борщівський район Тернопільської області).  Знахідка важила близько 7 кг.

У скарбах поєднані витвори побутового й військового характеру, предмети культового вжитку, а також коштовно (цінні) речі, як їх оцінювали сучасники.

Частина речей – пастова, янтарна, скляна та окремі золоті намистини, шийна гривна, браслет із закладеними один на одного кінцями, конічна бляха з більш звичними для ранньозалізного періоду.

Частина предметів призначена для культових дій, ритуалів, святкувань.

Цінність та символіка речей дозволяє припустити їх приналежність могутньому племінному вождю.

До скарбу входили вироби ювелірного мистецтва - 4 групи: прикраси, речі військового спорядження, предмети вжитку, речі невизначеного призначення.

Прикраси: речі головного убору – дві діадеми; шийна гривна; нагрудна – пірамідальна підвіска, намистини золоті (більше двох тисяч), пастові (дві), одна бурштинова, скляна; плечові – дугоподібні фібули з намистинами на спинці, зооморфні фібули у вигляді собак, що гавкають (чи хижого звіра); прикраси для рук – п’ять браслетів. Невизначені за місцем у вбранні є бляшки у вигляді великих чотирипелюсткових розеток.

Предмети вжитку – чотири чаші.

Предмети військового спорядження - наручні поручі; фалари круглої форми, два навершя руків’їв кинджалів (2 екз.).

Речей невизначеного призначення - золотий дріт і злиток золота.

Значний інтерес являють золоті широкі начільні діадеми-стрічки з вертикальними

зубцями у вигляді волютоподібних «рогів».

Спершу скарб зберігався у Львові. 1940 року скарб вивезли до Москви. Подальша доля скарбу невідома. Збереглися гальванічні відбитки (експонуються в львівському Історичному музеї), та фотоґрафії скарбу.

Деякі речей з Михалківських скарбів потрапило у приватні колекції, а також в музеї Відня, Будапешта і Берліна.


    фейсбук