Прут - ліва притока Дунаю. Його довжина - 910 км, з яких на Україну припадає 234 км. Витоки річки знаходяться на північно-східному схилі Карпат, у підніжжя гори Говерли.

Від витоків і майже до м. Чернівці річка має гірський характер. Її берега легко деформуються, в зв'язку з чим русло дуже розгалужене. Ширина його коливається від 50-70 до 150 м, а на розгалужених ділянках - 500-800 м. Глибина в межень не перевищує 0,5-1,5 м при найбільших рівнях до 6 м. Перебіг дуже швидкий - до 1-1,2 м / с, під час паводків досягає 4 м / с. Дно кам'янисте або галечникове. Береги дуже порізані, лісисті. Нижче Чернівців ріка виходить на рівнину. На цій ділянці її русло часто змінює свій напрямок. Швидкість течії сповільнюється.

Правий приплив Пруту - ріка Черемош (довжина - 80 км) - утворюється в результаті злиття вод Білого (50 км) і Чорного Черемоша (37 км). Їм властиві швидка течія, високі скелясті береги й дрібні перекати з кам'янистим дном. Цим характеризується й інший правий приплив Пруту - річка Рибниця довжиною 54 км.

Майже всі ріки Прута мають нестійкий характер. Нерідко там, де недавно було тихе, спокійне русло, все виявляється занесеним піском і галькою, а русло річки знаходить собі інший шлях.

У басейні Прута і його приток протягом більшої частини року спостерігаються паводки, кількість яких в залежності від інтенсивності випадання дощів в літній період щорічно досягає 10-15. Тому багато хто з старих русел обваловані, береги укріплені.

У верхній течії Прута і його приток найчастіше зустрічаються форель, головень, ян, піскар, бистрянка, щиповка, дещо рідше - лосось дунайський, підуст, вусань, уклея, минь, дуже рідко - рибець, голець, бички, чоп. У середній течії мешкають головень, ян, підуст, піскар, вусань, уклея, рибець, щиповка, чоп, рідше - щука, жерех, бистрянка, голець, окунь і рідко - плотва, в’язь, червоноперка, густера, лящ, гірчак, короп, сом, йорж, минь. У заплавних водоймах найбільш численні щука, лин, піскар, карась, короп, в'юн, окунь, менше - плотва, в’язь, червоноперка, голець і найбільш рідкісні - ян, уклея, лящ, гірчак, йорж, колючка.

 


    фейсбук