Витоки Дністра знаходяться на північних схилах Карпатських гір в межах Львівської області. Довжина річки - 1360 км. У верхній течії вона приймає багато приток. Найбільш багатоводні є ті, які беруть початок в Карпатах. Притоки, що починаються на Волино-Подільської височини, маловодні, а деякі з них влітку навіть пересихають.

У самому верхів'ї, від витоків і майже до гирла притоки річки Стрвяж, Дністер являє собою типовий гірський потік в глибокому кам'янистому яру. До моменту злиття зі Стривігором його русло розширюється до 20 м і входить в низовину, де межові берега річки висотою 1,5-5 м переважно вже глинисті і суглинкові, що легко розмиваються. У зв'язку з цим і дно тут частіше глинисте, піщане, а іноді мулисто-піщане, усипане численними каменями, винесеними гірськими притоками. Такі ж виноси захаращують русло поперечними кам'янистими грядами, які змінюють його напрямок.

В даний час значна частина верхньої течії Дністра вирівняна. Ширина його змінюється в межах 60 - 150 м, глибини становлять 1,5-3,5 м. Швидкість течії в межень не перевищує 0,3-2 м / с. Протягом року спостерігаються часті паводки. Оскільки притоки Дністра знаходяться на північних схилах Карпат і мають велику водозбірну площа, літні дощові паводки зазвичай перевищують весняні.

Одним з лівих приток Дністра в його верхній течії є річка Верещиця, довжина якої 92 км. Їй властивий більш спокійний характер, чим нижче розташованим правим притокам (Бистриця, Тисмениця, Берзніца). Найбільшим правою притокою Дністра є річка Стрий (довжина - 230 км).

Лівобережні притоки Дністра - річки Боберка, Стрвяж, Гнила Ліка і ін - Чи мають низькі берега і відносно широку заплаву з численними озерами. Нижні ділянки лівобережних і правобережні його притоки протікають у плавнях, що розкинулися широкою смугою вздовж русла Дністра. Дещо вище гирла лівої притоки річки Золота Липа воно стає звивистим, у ньому часто зустрічаються перекати і порожисті ділянки. Дно на плесах піщане, на перекатах - кам'янисте. Береги круті, їх укоси яристі. Ширина річки коливається від 80 до 200 м, глибини на плесах досягають 4 м, течія - до 2 м / с.

Ліві притоки Дністра, що беруть початок на Волино-Подільської височини, течуть в низьких берегах. Наближаючись до Дністра, вони розмивають тверді породи, в зв'язку з чим береги стають крутими і високими. Найбільш великими з цих приток є Збруч (довжина - 244 км), Серет (242 км), Смотрич (169 км), Мурафа (162 км), Стрипа (147 км), Ушиця (122 км), Жванчик (106 км), Коропець та Русава (по 78 км).

Кілька нижче м. Сороки Дністер протікає по території Молдови, а в нижній течії знову виходить на територію Україну. У цій частині він не має приток. Перебіг його сповільнюється. Русло складене з пісків. Прибережна заплава сильно розвинена, на ній багато озер. У Дністровський лиман Дністер вливається одним рукавом.

Дністровський лиман являє собою затоплене гирло Дністра довжиною 40 км. Ширина лиману - від 4 до 12 км, найбільша глибина - 12 м, площа - 360 км2. Напрямок та швидкість течії залежать від вітрів і повеней на річці. Лиман з'єднується з морем гирлами, розташованими між піщаними косами.

У верхній течії Дністра найбільш численними рибами є форель, харіус, головень, підуст, вусань, белоглазка, рідше зустрічаються плотва, вирезуб, ялець, жерех, ян, піскар, бистрянка, уклея, лящ, рибець, сазан, голець, окунь, йорж, носарь, дуже рідко - стерлядь, язь, сом, судак, чоп, бички. У заплавних водоймах часто виявляються щука, плотва, верхівка, карась, лин та ін

У середній течії переважають вирезуб, головень, жерех, підуст, піскар, вусань, уклея, щиповка, сом, бички, чоп, менш численні - стерлядь, щука, ялець, ян, верхівка, бистрянка, густера, лящ, белоглазка, рибець, гірчак , короп, голець, підкаменьщик, окунь і йорж і найбільш нечисленні - плітка, краснопірка, судак і минь. У заплавних водоймах Дністра найбільш часто зустрічаються лин, піскар, карась, короп і в'юн, рідше - гольян і уклея.

Частина мешканців Дністровського лиману риб належить до морських. Вони зустрічаються, як правило, в південній частині лиману, що має найбільший зв'язок з морем: кефаль, глоса, сарган, анчоус, луфарь, морський карась та ін Як лиман, так і річку відвідують прохідні риби - осетер, севрюга, білуга, оселедець, вугор, але в невеликій кількості, а також солонувато-водні риби - переважно бички, тюлька, пузанок, перкаріна. Прісноводні риби найбільш численні в лимані й особливо в нижній течії Дністра: умбра, плотва, вирезуб, в’язь, головень, ялець, червоноперка, жерех, верхівка, лин, підуст, піскар, вусань, уклея, густера, лящ, белоглазка, рибець, чехоня , гірчак, карась, сазан, щиповка, в'юн, сом, колючка, судак, окунь, чоп, йорж, носарь. З перерахованих видів у лимані відсутні в’язь, головень, ялець, верхівка, лин, підуст, в'юн і чоп; деякі види прісноводних бичків замінюються солоноватоводними.

Особливо рідкісні в нижній течії Дністра і в лимані вусань, вугор, сонячна риба та деякі інші.

 


    фейсбук