Зерна злаків. Жито, ячмінь, пшеницю, овес застосовують для лову коропових риб, особливо ляща, сазана і вязя. Зерна насипають в чисту посудину, заливають річковою водою і ставлять на пару днів у тепле місце. Після того як зерна набухнуть, їх варять в невеликій кількості води до тих пір, поки вони не стануть м'якими.

Швидко і зручно можна розпарити зерна в   термосі.

Вимиті зерна висипте на дно термоса (не більше чверті його об'єму, інакше при розпарюванні вийде така каша, яку і витягти буде непросто). Додайте ложку цукрового піску або меду, пару крапель ароматизатора (конопляне масло і т. п.).

Залийте зерна окропом так, щоб вода стояла зверху мінімум на три пальці, і, закупоривши термос, залиште його в спокої на ніч. Вранці розпарені зерна викладіть на газету, пересипте панірувальними сухарями, трохи підсушіть і - в дорогу, на риболовлю! (Деякі рибалки для прискорення розпарювання додають до зернам ложку соди. Робити цього категорично не раджу: сода дає присмак, і часто насадка виходить пухкої.)

Для насадки вибирають цілі зерна з нелопнувшою шкіркою. Гачок пропускають під шкірку, а жало виводять трохи назовні. Дрібні зерна надягають на гачок по кілька штук, проколюючи їх посередині. Ловлять на зерна в основному впроводку, серед видобутку: лящ, плотва, вязь, головень, карась та інші риби.

Горох (нелущене, а ще краще зморшкуватий) перед вживанням розпарюють.

Насипають його в посудину з водою і, додавши солі, тримають від 8 до 24 годин, в залежності від твердості вихідних зерен.

Потім розмочений горох разом з водою зливають в каструлю - і розпарюють на малому вогні близько 2-3 годин (ще краще робити це в духовці, можна застосувати і термос).

Розпарений горох повинен мати цілісну оболонку, бути м'яким і при легкому стисканні пальцями не розвалюватися.

Насаджують на гачок цілі горошини, пропускаючи жало під шкірочку. Таким же способом використовують розпарені зерна кукурудзи й квасолі. В якості насадки з успіхом можна застосовувати консервований горошок, кукурудзу і квасолю: придбавши невелику баночку, ви отримуєте готову насадку! На ці приманки ловиться вязь, лящ, сазан і голавль.

Хлібний м'якуш і тісто використовується для лову плотви, карася, уклейки та деяких інших дрібних риб. З м'якушки і тесту роблять катишки, які потім насаджують на гачок. Крім того, тісто або хлібний м'якуш слід змішати з невеликою кількістю вати, яка буде міцно утримувати кульку-насадку на гачку.

Хліб і тісто присмачують різними ароматизаторами, додають цукор, мед, барвники. Кожен рибалка знає свої секрети лову на ці насадки (див. докладніше главу «Ароматизація насадок»).

Хлібна скоринка. Ця старовинна насадка незаслужено забута останнім часом, а між тим корочка чорного житнього хліба, насаджена на гачок напівдонкою, - ласа насадка для річкового головля. Снасть найпростіша - грузило ковзне грамів 40-50, поводок довжиною 30-40 см, гачок № 8-10. Корочка насаджується по-хитрому.

Донка закидається прямо на струмінь кам'янистого перекату, вудлище з рук не випускають, покльовка головля на корочку жадібна, рішуча. Трохи затримався - до побачення!

«Бантик» - таке влучну назву дали цій насадці рибалки - любителі лову крупного карася. Купуйте найсвіжіший батон білого хліба. На риболовлі безпосередньо перед занедбаністю відламайте велику окраєць і тепер пальцями, вибираючи ніжну м'якоть, оберніть нею гачок і злегка стисніть. Вийде і справді бантик: по краях пухка м'якоть, в середині міцний щільний хліб

- Майже тісто. У воді бантик розбухне. Така насадка, будучи до всього іншого ще й підгодовуванням, відмінно привертає рибу, особливо великого карася, коропа, ляща і лина.

Макарони, зварені до «гумовою» м'якості, служать хорошою приманкою для вязя, головля, сазана, великої плотви. Ловля на макарони дає кращі результати при використанні донної снасті, особливо вночі. Найчастіше використовується два види макаронних виробів: «шестерінки» або «зірочки» надягають на великий гачок № 8-10 з довгою цівкою, прямо через дірочку, а щоб насадка не зіскочила, на кінчик гачка підсаджують 3-4 пелюстки пружного недовареного «геркулесу».

Якщо вдалося добути «сільські» товсті макарони, ті, що такі хороші з тушонкою і у вареному вигляді товщиною з палець, трохи їх не доварюючи, поріжте кільцями і насаджують, проколюючи гачком пружну м'якоть.

Макарони практично не розмокають у воді і здатні довгий час чекати, поки їх зволить з'їсти велика риба.

Геркулес - одна з кращих насадок для великих риб, використовують його як у вигляді каші - розпарити, розім'явши пластівці і перемішавши з ароматизатором, так і у вигляді самих пластівців. Давно помічено, якщо не полінуватися приготувати геркулес пластівцями і насадити їх на гачок, акуратно, пластиночка за пластиночки, клювання куди краще, ніж при ловлі на кашу.

Щоб правильно приготувати пластівці, потрібно відокремити цілі зерна від потерті, просіявши їх на великому решеті або друшляку. Потім в широку миску налити трохи води і додати пару ложок нерафінованої рослинної, а ще краще конопляного масла, довести воду до кипіння, В цей час на розстелену газету висипати рівним тонким шаром панірувальні сухарі. У киплячу воду висипати просіяний геркулес, проварити 7 секунд, відкинути на друшляк і швидко промити струменем крижаної води. Трохи дати стекти воді і, намагаючись не пом'яти пластівці, тонким шаром викласти їх на газету поверх сухарів (зручно це робити звичайною виделкою). Через 10-15 хвилин пластівці акуратно перевернути з боку на бік, залишити просохнути ще на півгодини і, нарешті, акуратно пересипати в дерев'яну коробочку. Відмінна насадка готова!

Млинці. Ті самі ароматні, ноздристі, які пекла ще ваша бабуся, подобаються не тільки вам, але і багатьом короповим рибам. На всю риболовлю буде потрібно пара млинців, бажано щоб вони були прісними, а ще краще солодкими, але ніяк не кислими. Насада із млинців робиться прямо на місці. Буде потрібно тонкостінна трубочка - «пробійничок» і дощечка.

до душі крупному карасеві, адже всім відомо, що він великий гурман!

Каші, як насадка, готуються з просяної, пшоняної, манної, перлової, вівсяної круп. Варяться як на молоці, так і на воді. Коли зерна почнуть розварюватися, каструлю знімають, рідину зливають, а зварену кашу мнуть до тих пір, поки маса не стане крутий і липкою, як віконна замазка. Скачана в грудочки каша дуже добре тримається на гачку. На цю приманку беруть сазан, плотва, лящ, густера. До каші корисно додавати анісових крапель, конопляного масла або іншого ароматизатора.

Кашу з манної крупи, круто зварену, для в'язкості перемішують з сухою манною крупою. З цієї тістоподібної маси роблять кульки і насаджують на гачок.

Перловку найчастіше використовують цілими зернами.

Манка-бовтанка - улюблена насадка дуже багатьох коропових риб. Широко застосовується вудильниками. Кожен готує її по-своєму.

Розглянемо один з найшвидших і зручних способів приготування і зберігання бовтанки. На дно склянки насипати манку, залити невеликою кількістю води так, щоб вона трохи покривала крупу. Накрити кришкою і дати постояти хвилин двадцять. Потім, ретельно перемішуючи протягом 10-15 хвилин, довести крупу до потрібної консистенції - липкою і однорідною, (Можна додати трохи води або крупи, за необхідністю, але дуже акуратно.) На самій останній стадії додати кілька крапель вибраного ароматизатора. Готову манку ложечкою перекласти в одноразовий широкий шприц (попередньо вийнявши з нього поршень). На рибалці, видавлюючи з шприца бовтанку тонкої «ковбаскою», намотуйте її на гачок. Зручно, швидко і руки чисті!

Надщільні каші. Така насадка може дуже стати в нагоді при ловлі донкою, або снастю з далеким закидом, великих коропових риб.

Надщільні каші дозволяють виконувати силові занедбаність, не побоюючись втрати насадки. Ці насадки готуються спеціально, і сьогодні я розповім, як приготувати щільну «пшонку», яка так до смаку лящеві і Карпу.

Знадобиться; велика металева формочка з кришкою (відмінно підходить малий медичний бікс, що застосовувався в свій час для кип'ятіння шприців і голок), струбцина, пшоно, цукровий пісок, ароматизатор - конопляне масло і каструля з водою.

 

Промитою пшонкою заповнити форму, майже повністю залити водою, додати чайну ложку цукру і ароматизатор (3-4 краплі), закриваємо кришку, затягуємо формочку струбциною, всю цю конструкцію кладемо в окріп і варимо години дві. Після закінчення варіння, остудивши холодною водою формочку, розкручуємо струбцину і витягаємо з форми брусок щільною, пружною і ароматною пшоняної каші, ріжемо кубиками, пересипаємо сухариками, готово! Кубики можна цілком насаджувати на гачок, а можна застосовувати волосяну оснастку.

Конопляний і соняшникова макуха (макуха) використовувати можна по-різному. Деякі рибалки розварюють їх на повільному вогні. Потім знімають як тісто, для липкості додають борошно і роблять кульки величиною з лісовий горіх, згорнув їх з ватою. Надітий на гачок, кулька для

міцності іноді обмотують тонкою ниткою, а можна використовувати макуху в первозданному пресованому вигляді. Для цього потрібно випиляти квадратик розміром приблизно з сірникову коробку (або трохи менше).

Підійшла запах риба смокче макуха і втягує в себе гачки. На макуху ловляться сазан, вязь, лящ.

Зелень. Нитчасті водорості - «водяний шовк» - в середині літа є хорошою приманкою для плотви, головня, под'язка, підлящика. Зустрів

чає зелень на підводних каменях, мостових палях, корчах у вигляді м'яких хвилястих ниток. Зелень насаджують різними способами: намотують нитки на гачок, закриваючи ними ложе та жало,; роблять з декількох ниток вісімку і, склавши вдвічі, надягають на гачок і затягують. Особливо уловиста ця насадка у водоймах з кам'янистим дном.

Пампушка. Цю насадку споконвіку використовують донські рибалки для полювання на крупного сазана та ляща. Пампушку - справжнісіньку, борошняну, здобну, солодку і ароматну, але абсолютно круглу і маленьку, печуть в печі або варять в маслі. Рецепт у кожного свій, хто додає мед, хто полуничний сироп. Взагалі кулінарія на вищому рівні. Свіжу пампушки насаджують на досить великий гачок, як показано на рис. 10 а, спочатку проколюючи її цівкою, потім ховають жало, а вже потім прив'язують повідець. Такий спосіб насадження хороший для свіжої, м'якої пампушки. А коли вона трохи підсохне і зачерствіє, знадобиться дуже сильна підсікання, щоб гачок вийшов з пампушки і проколов рибі пащу.

В останні роки, почерпнувши з журналів і книг інформацію про сучасні коропових насадках і оснащеннях, все частіше донські рибалки використовують волосяну оснастку. Наша рідна російська пампушка перетворюється на той самий новомодний англійський бойл. Так що все нове - добре забуте старе.

Бойли. Останній крик моди в короповій риболовлі - високопоживні кульки - «бойли».

Спеціально приготовлені по складним рецептурами і технологіями з численних компонентів, серед яких і протеїни, і ароматизатори, і активатори клювання. Витримують вони наддалекі силові занедбаність потужної снастю. Не бояться удару об воду, не розмокають у воді, цілодобово зберігаючи свою привабливість для риби. Бойли можна придбати в готовому вигляді, благо зберігаються вони досить довго. Але свіжі завжди працюють краще. І їх цілком можна виготовити самостійно. Рецептів сотні, у кожного карпятники свої секрети.

 


    фейсбук