ГІРЧАК. Rhodeus sericeus (Pallas). Гірчак належить до родини коропових. Це невелика рибка, довжина її досягає 9 см. Вона зустрічається в тихих і мілких заводях річок та озер, де живуть двостулкові молюски, наприклад перлівниця або беззубка. Тримається гірчак переважно на ділянках з піщаним дном, серед заростей. Живиться переважно різними водоростями, які, мабуть, і надають м'ясу гіркуватого смаку. Звідси й назва риби.

Тіло гірчача сріблясте, спина із зеленуватим відтінком. Від середини тіла до хвоста тягнеться, поступово звужуючись, синювата смужка. Плавці прозорі. У верхній частині райдужної оболонки ока є яскраво-оранжева пляма. Краї лусок укриті дрібними чорними цятками. Під час нересту забарвлення самців стає яскравішим. Спина набирає зеленувато-бурого кольору, на зябрових кришках і на боках, а також на грудях та череві з'являються рожеві плями, ніжний відтінок цього ж кольору поширюється по всьому тілу риби. Смужки на боках стають синіми з металевим блиском, анальний та спинний плавці—яскраво-червоними. На рилі та перед очима з'являються бородавочки.

Самки мають блідіше забарвлення. У них ззаду анального отвору виростає особлива червоно-оранжева трубочка — яйцеклад. Він може досягати довжини хвостового плавця. У звичайний період яйцеклад має вигляд коротенької трубочки з чорним гачком.

Самка, у якої дозріла ікра, вводить яйцеклад в один із сифонів молюска, відкладає в нього ікру, а самець тут же запліднює її. При температурі близько 20° десь через три тижні з ікри виходять мальки. Якщо у водоймі двостулкових молюсків не буде, то гірчак не розмножуватиметься. Він може добре жити і в акваріумах. Але потомство дає тільки тоді, коли в цьому акваріумі утримуються й двостулкові молюски.


    фейсбук