В заплаві Сейму між селами Нове та Присеймів’я на площі 101,7 га розташувався гідрологічний заказник місцевого значення "Присеймівський". Територія заказника входить до складу Сеймського РЛП.

Природні комплекси заказника зазнали в свій час впливу гідромеліоративних робіт і торфорозробок. Вже тривалий час видобування торфу не проводиться і відбувається відновлення природної рослинності.

На більш високих ділянках зустрічаються справжні луки, в яких переважають мітлиця велетенська та китник лучний. Серед різнотрав'я поруч з пурпуровими голівками суцвіть конюшини лучної можна побачити рожеві квіти волошки лучної, білі зонтики дикої моркви. У зниженнях трапляються торф’янисті луки, на яких домінує щучник дернистий. А на болотистих луках разом з осокою гострою трапляється осока пухирчаста. Серед лучного та лучно-болотного різнотрав’я можна зустріти вербозілля звичайне та більш рідкісний вид — білозір болотний. Тут, на болотистих луках західної частини заказника, була знайдена болотна орхідея — коручка болотна, занесена до Червоної книги України. Це єдине на Сумщині відоме місцезростання цього рідкісного виду.

На знижених обводнених ділянках зустрічаються чагарникові та високотравні болота. Тут наявні зарості верби попелястої разом з очеретом, рогозом широколистим, місцями до них домішуються осоки гостра та омська і теліптерис болотний. На цих же ділянках зростають осока несправжньосмикавцева, вербозілля звичайне, живокіст лікарський. Тут можна побачити і цикуту отруйну з великими білими зонтиками, плетуху звичайну — трав’янисту ліану з великими білими квітами-дзво- никами. Невелику площу займають вільшняки з осоками та кропивою. На поверхні водойм помітні плаваючі розетки листків різака алое- видного з колючими зубчиками.

Фауна заказника сформована головним чином видами водно-болотного та біляводного комплексів. Відсутність рідкісних видів обу-мовлена високим антропогенним навантаженням за рахунок близькості с. Присеймів’я та автомобільної траси, що тягнеться вздовж східного краю заказника. Великі ссавці (дикий кабан, європейська козуля) заходять сюди тільки під час пошуку кормів. Лисиця та сірий заєць є звичайними на прилеглих луках та пасовищах. Досить часто можна зустріти пориї крота. З мишовидних гризунів найбільш численними є звичайна та водяна полівки.

Видовий склад гніздових птахів є типовим для невеликих болотних масивів долини Сейму. Птахи представлені переважно горобиними птахами, що мешкають в очеретяних та чагарникових біотопах (очеретянки, славки тощо). Наявність відкритих водяних поверхнь дозволяє оселятися тут в невеликій кількості водоплавним птахам — качкам та пастушковим. Територія заказника є місцем живлення багатьох видів птахів, що гніздяться на Сеймі та в околишніх населених пунктах. Це річковий крячок, білий лелека, сіра чапля, болотний лунь, крук, сіра ворона тощо. З плазунів зустрічається вуж, а з земноводних найбільш численною є озерна та гостроморда жаби.

Загалом, заказник "Присеймівський" за своїми флористичними та фауністичними комплексами є типовим водно-болотним масивом для долини Сейму. Меліоративні роботи тільки частково торкнулися його території, що зробило можливим існування рідкісного виду болотної орхідеї. Оскільки осушувальні роботи давно припинені, можна сподіватися, що в найближчому майбутньому природні комплекси заказнику відновляться.

 


    фейсбук