Середньосеймський ландшафтний заказник загальнодержавного значення знаходиться в Путивльському, Білопільському, Буринському р-нах Сумської області. Він розміщений в спільній долині річок Сейм та Вир і має площу 2020,8 га. В заплаві багато стариць і заток. Заплава Сейму раніше була вкрита широколистяними лісами з переважанням дуба звичайного. Нині у заказнику заплавні ліси збереглися лише в прирусловій частині. Решта заплави зайнята переважно луками, а також водною і прибережно-водною рослинністю стариць.

Заплавний листяний ліс в основному середньовіковий (50-60 років). Прикрашають такий ліс красені-дуби висотою до 18 м з розлогою густою кроною. Вони утворюють перший ярус. Поруч з дубами зростають високі ясени з розрідженими світлими кронами. Інколи можна зустріти осику. У нижньому ярусі деревостану добре себе почувають в’яз гладкий, липа серцелиста та клен польовий. Крони дерев змикаються, утворюючи густий та темний ліс. В підліску можна зустріти високі кущі ліщини звичайної — вірного супутника дуба, часто трапляється свидина кров’яна. На узліссях зростає клен татарський. В різних частинах заплави можна побачити ожину сизу, яка часто утворює зарості. В розрідженому трав’яному покриві переважають типові мешканці широколистяних лісів. Тут можна зустріти осоку волосисту, яглицю звичайну, копитняк європейський. Навесні милують око куртинки сніжно- білих запашних квіточок цінної лікарської рослини — конвалії звичайної. Привертає увагу характерна рослина — вороняче око з чотирма листочками і блискучою чорною ягідкою.

Значний інтерес являє собою знаходження в заплавному лісі неподалік від русла Сейму великих куртин реліктового виду страусового пера звичайного. Окремі екземпляри страусового пера у заказнику досягають півтора метра заввишки.

В прирусловій і центральній частині заплави тягнеться ліс із тополі білої. Тополі досягають висоти 20-22 м і діаметру стовбура 28- 36 см. Поруч зростають липа серцелиста, в’яз гладкий та клен татарський. На прируслових ділянках можна побачити кущі верби мирзинолистої, льодовикового релікту. Вона є рідкісною для Сумської області.

Значну площу в заказнику займають справжні та заболочені луки. На підвищеннях панують тонкомітлицеві луки. Головну роль відіграють в них мітлиця тонка, тимофіївка лучна, тонконіг лучний. Подекуди зустрічаються костриця червона, пирій повзучий. Виділяються рожево-пурпурові видовжені суцвіття плакуна прутовидного та волоті щавлю пірамідального. Тут зростає підмаренник справжній з золотисто-жовтими суцвіттями з медовим запахом, жовтіють суцвіття невисокого лядвенцю українського, що утворюють жовті плями і надають жовто-золотистого відтінку лукам.

На вирівняних ділянках прируслової та центральної частин заплав, на дещо засолених грунтах, зустрічаються тростинолисохвостові луки. Тут панують такі трави, як лисохвіст тростиновий, пирій середній, стоколос безостий, мітлиця тонка. Добре помітні на таких луках високі куртини валеріани російської з вирізьбленими листками та дрібними білувато- рожевими квітами. Тут зростають гадючник звичайний, вероніка довголиста, суховершки звичайні.

На болотистих луках у зниженнях панує лепешняк великий. Зрідка можна зустріти суцільні зарості осоки гострої і мітлиці повзучої. В цих угрупованнях зростають звичайні лучно- болотні і болотні трави, такі як вербозілля звичайне, підмаренник болотний, зірочник болотний. Навесні ці луки прикрашають золотисто-жовті блискучі квіти калюжниці болотної. Подекуди на луках можна зустріти рідкісні для Сумщини рослини — косарики черепитчасті та півники сибірські.

На мілководдях плями утворює водяний різак алоевидний. Листки його, подібно до алое, по краях мають колючі зубчики. Ця рослина має великі плаваючі розетки з білими ніжними квіточками. Інколи можна побачити над водою невеликі білі квіти жабурника звичайного, а поруч — видовжені стрілоподібні листочки стрілолисту.

Одним із основних завдань заказника є охорона хохулі звичайної — виду, занесеного до Міжнародної Червоної книги та Червоної книги України. На території заказника мешкають бобри. Серед птахів, які трапляються в заказнику, слід відмітити гуску сіру та лебедя-шипуна.

Середньосеймський заказник — один із найбільш цінних об’єктів в природно-заповід- ному фонді Сумщини. Заказнику властиві мальовничі ландшафти, багатий рослинний і тва-ринний світ. Його характерною особливістю є більша, ніж в інших заплавних заказниках, за- лісеність території.

 


    фейсбук