Вальдшнеп (Scolopax rusticola L.) - чималий, значно більший за дупеля (розміром з галку), ку­лик з короткими ногами і дуже довгим прямим дзьо­бом. Верх тіла каштаново-рудий з темними і світлими пістрявинами. низ сірий з попе­речними темними смужками. На землі побачити птаха дуже важко, бо своїм забарвленням він цілком зливається з опа­лим листям.

Частіше поміча­єш його тоді, коли він раптово злітає з землі: з шумом, май­же вертикально вверх. Під­нявшись над верхівками ку­щів, переходить на горизонтальний політ — швидкий, з різкими змахами крил (у повіт­рі іноді хитається). Дуже харак­терний токовий політ, так зва­на «тяга», коли птах не часто, але глибоко змахує крильми і летить не швидко, дуже низько над галявинами, узліс­сями; дзьоб при цьому він тримає опущеним майже вер­тикально.

На «тязі» самці видають своєрідні звуки «ціїк- хорррр-хуорррр», які добре чути пізно ввечері.

Тримаєть­ся в лісах, на вологих ділян­ках з підліском, у чагарниках; під час перельотів нерідко зустрічається в садках або в очеретах і навіть в бур'янах.

В Україні — звичайний гніздо­вий птах північних районів Полісся, Карпат і Закарпаття. На решті території гніздуван­ня спорадичне. Під час пере­льотів скрізь звичайний, іноді численний птах. В Криму осі­лий. Взимку спостерігається зрідка в Закарпатті, Асканії-Новій, Чорноморському запо­віднику.


    фейсбук