Зеленяк (Chloris chloris L.) — птах завбільшки з горобця. Легко визначається за загальним жовтувато-зеленим (самець) або сірувато-зеленуватим (самка) забарвленням тіла. Крила і хвіст чорні з жов­тими смугами. Здалека самок можна сплутати з самками і молоддю звичайної чечевиці. Проте зеленяк більший і має товстіший дзьоб.

Оселяється на узліссях, в садах, парках, заплавних гаях з чагарниками; густого суцільного лісу уникає.

Звуки — проста, одно­тонна і досить тріскуча трель, що закінчується низькими звуками «жжіу». Під час жив­лення птахи перекликаються тихими свистали, а в польоті видають дзвінкі трелі «тьє, тьє, тьє».

В Україні — звичайний гніздовий птах усіх зон. Птах частково осілий, частково від­літає на зиму.


    фейсбук

    Останні матеріали