Шпак (Sturnus vulgaris L.) — загальновідомий сусід люди­ни. Навесні і влітку майже весь чорний з металічним фіолетовим або зеленуватим блиском, дзьоб світлий (зда­лека нагадує чорного дрозда, але відрізняється від остан­нього коротшим хвостом і ме­талічно-блискучим оперен­ням). Восени добре видно світлу, майже білу плямис­тість,- дзьоб темний. Молоді птахи буруваті.

Політ силь­ний і стрімкий. Прямуючи до дерева, часто за кілька метрів птах перестає махати криль­ми і продовжує летіти плане­руючим польотом. При цьому добре видно короткі трикутні крила.

їжу звичайно шукає на землі, пересуваючись кро­ками (а не стрибками).

В кінці літа збирається в численш зграї, які мандрують по від­критих місцях.

Оселяється в парках і садах, особливо охо­че поблизу лісових річок, а також у населених пунктах у шпаківнях.

Голос дзвінкий і дуже характерний. Пісня голосна і різноманітна завдя­ки безлічі запозичених чужих звуків,- зокрема, часто чути тьохкання й лящання, чим нагадує спів соловейка або співочого дрозда.

В Україні — літній гніздовий птах на всій території; в багатьох облас­тях, переважно південних і східних, зимує (Кримська, Херсонська, Миколаївська, Одеська. Кіровоградська, За­порізька, Дніпропетровська, Черкаська, Вінницька, Київська, Харківська, Сумська), трима­ючись в населених пунктах біля госпдворів і ферм, на смітниках тощо.

 


    фейсбук