ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ. Бере свій початок від істортчного музею Чернігівської архівної комісії, створеної в листопаді 1896, та Чернігівського музею українських старожитностей, відкритого 1902 на базі колекцій, що їх заповів місту меценат В. В. Тарновський (молодший). У 1919–1922в Чернігові з’явилося ще три музеї: етнографічний, поміщицького побуту і мистецтв, музей культів (створений на основі Чернігівського єпархіального сховища старожитностей).

У 1925 всі ці музеї об’єднано в крайовий історични музей. Тут зберігалося понад 100 тисяч експонатів, серед яких багато було унікальних, бібліотека налічувала 50 тис. томів. У роки Великої Вітчизняної війни 1941–1945частина колекцій була евакуйована в Уфу, більшість експонатів загинула під час бомбардування міста гітлерівцями і тимчасової німецько-фашистської окупації. У 1944 фонди музею налічували лише 33 тис.одиниць зберігання.

У музеї зберігається понад 150 тис.пам’яток матеріальної і духовної культури. Сучасна експозиція побудована 1979 й розміщена в 16 залах в будинку колишньої Чернігівської класичної чоловічої гімназії. Серед колекцій музею: археологічна, нумізматична, етнографічна, стародруків, плакатів періоду громадян, війни, матеріали про чернігівців. У різний час значна частина матеріалів з музею була передана для створення музею Т. Г. Шевченка в Києві, Коцюбинського М. М. музею вЧернігові, щорського Щорса М. О. музею, Чернігівського художнього музею. Бібліотека музею, створена в 1925, налічує понад 15 тис.томів. Каталог – систематичний. Картотека «Чернігівська область».

 


    фейсбук