ЧУЛАТІВСЬКІ СТОЯНКИ – група поселень давнього кам’яного віку на правому березі Десни поблизу села Чулатова Новгород-Сіверського району. Сліди одного з них – Чулатів III (Заровська Круча) у вигляді опрацьованих кременів і кісток тварин зустрічаються в заплаві і руслі річки, будучи перевідкладеними з її високого берега. Датується кінцем мустьєрської епохи раннього палеоліту (понад 40 тис.років тому). На Чулатівській І (Крейдяний Майдан) та Чулатівській II (Робочий Рів) стоянках на високому березі річки виявлені залишки невеликих наземних жител у вигляді скупчень кісток тварин і вогнищ та місця оброблення каменю й кістки (виробничі центри).

Серед знахідок переважали розколоті кремені і вироби з нього (скребки, різці, вістря, ножовидні пластини) та кістки тварин – мамонта, волохатого носорога, північного оленя, бізона, коня, песця, ведмедя та ін.

З кістки виготовлені шило, голка і вістря. Цікавий уламок черепа людини зі слідами розпилювання (можливо, від чаші з нього). Зустрічаються вохра, янтар. Досліджувалися І. Г., Підоплічком (у 1936–1937), М. В. Воєводським (у 1937–1940) і датуються початком та кінцем мадленської культури пізнього палеоліту (близько 15–12 тис. років тому).

 


    фейсбук