Одне з найстаріших міст (66.0 тис. жителів) Північної України обласного значення, центр району, розташоване на скелястих берегах р. Уж. На початку X ст. Іскоростень був добре укріпленою фортецею і центром древлянського князівства. З ним пов’язана одна із трагічних подій, якими просякнута історія становлення Київської Русі.

В 945 р. тут відбулося повстання древлян, викликане спробою київського князя Ігоря пов-торно зібрати з них данину. Древляни розгромили князівський загін і вбили самого Ігоря. Його дружина — княгиня Ольга – хитрістю захопила непокірливий Іскоростень, розправилася з його жителями, а фортецю спалила. Поселення відродилося лише через чотири сторіччя, коли ці землі потрапили під владу Литовського князівства. Напри-кінці XVI ст. Іскоростень стає володін-нями шляхтича Межвинського, який одержав дозвіл заснувати містечко. Він будує замок і в 1598 р. домагається для Іскоростеня Магдебурзького права. Однак зусилля були марні, містечко ще сторіччя продовжує залишатися зубожілим і малолюдним.

Тільки в 1902 р., коли новою, прокладеною через Коростень, залізницею Київ-Ковель починається рух поїздів, селище оживає. Така непоказна історія заштатного Коростеня визначила відсутність у ньому примітних архітектурних визначних пам’яток цивільного або культового призначення. Бурхливий розвиток міста в XX ст. (що згодом дозволив йому стати третім в області за чисельністю населення), активна участь у становленні радянської влади подарувало цілу низку типових для того часу монументів. Серед них: пам’ятний знак на місці, де в 1917 р. було проголошено радянську владу в Коростені (1967 р.); пам’ятник учасникам Всеукраїнського страйку залізничників, що відбувся в 1918 р. (1969 р.); пам’ятник комсомольцям 20-х років (1973 р.); шість пам’ятників В. Леніну (1935-1975 рр.); два пам’ятники К. Марксу (1961-1965 рр.) і тд На щастя, є в Коростені місце, куди впродовж довгої його історії можна було прийти як у музей, де зберігаються найдавніші пам’ятки України — геологічні. Тінисті алеї затишного парку ім. М. Островського спускаються до долини р. Уж, прокладеної працьовитою водою в гранітах, яким майже 2 млрд. років. Вигадливо обточені водою і часом скелі та величезні брили створюють надзвичайно мальовничий кам’яний хаос. Деякі, найбільш виразні гранітні утворення одержали власні імена: Купальня княгині Ольги, Гігантські казани, Баранячі лоби. До архітектурних визначних пам’яток міста культового призначення можна віднести ефектний православний собор, зведений у центрі Коростеня в роки незалежності України.


    фейсбук