Місто (55.9 тис. жителів) обласного значення і районний центр, розташоване на крутих скелястих берегах р. Случ. Вперше Звягель (перша назва) згадується в Іпатіївському літописі в 1257 р. як місто Галицько-Волинського князівства.

З середини XIV ст., коли місто перебувало під владою Литви, ним володіли князі Звягельські. В 1502 р. він був подарований князеві К. Острозькому, а через 5 років на високому крутому березі ріки розпочалося будівництво замку. Після утворення Речі Посполитої Звягель підпадає під владу Польщі і задля насадження католицизму тут будується костел (1600 р.). Під час Визвольної війни українського народу костел і замок були зруйновані в 1648 р. загоном М. Кривоноса, а поляки вигнані з міста. Руїни Звягельського замку-фортеці збереглися на високому урвистому гранітному березі Случі. В 20-х роках XVIII ст. господарями міста стають князі Любомирські. Після приєднання Правобережної України до Російської імперії (1793 р.) царський уряд викуповує у них Звягель, маючи намір перетворити його на адміністративний центр новоствореної Волинської губернії. Місто навіть перейменували в 1796 р. відповідно до цього наміру на Новоград-Волинський, але з технічних причин (нестача будинків для адміністративних установ) губернським центром стає Житомир.

У 1806 р. в Новограді-Волинському знаходилася штаб-квартира М. Кутузова, і з тих пір довгі роки через близькість державного кордону, а в радянський час — за традицією, у місті квартирували військові підрозділи, що не могло не позначитися на його зовнішньому вигляді. У Новограді-Волинському народилася Лариса Косач-Квітка (1871–1913 рр.), відома за літературним псевдонімом Леся Українка — видатна українська письменниця. Вона прожила в місті 8 років, доки батьки не переїхали до Колодяжного. Тут збереглося два будинки (в одному з них розташований літературно- меморіальний музей), де жили Косачі, встановлено пам’ятник Лесі Українці 0971 р., скульптор В. Дяченко). У правобережній частині міста збереглася незвичайна геологічна пам’ятка — Кам’яний гриб, утворений вивітрюванням із двох величезних брил рожевого граніту.


    фейсбук