Місто обласного підпорядкування, розташоване на відстані 57 кілометрів у південно-західному напрямку від Донецька. Ще сорок років тому на території Вугледара був степ, точніше, колгоспні поля, що поступово зазнавали змін у вигляді грандіозної кампанії під назвою «будівництво Південного Донбасу». Перші робочі креслення об’єктів Південного Донбасу були підготовлені в 1964 році, а вже на початку 1965-го цей район став величезним будівельним майданчиком.
Освоєння регіону почалося з будівництва залізничної станції «Південнодонбаська». У 1964 році був закладений перший фундамент, і саме від цієї дати ведеться відлік історії міста. У 1966 році перший житловий будинок був заселений. Усього в Південному Донбасі планувалося закласти 7 великих шахт, про-дуктивністю 3-8 тисяч тонн на добу. Першою з них мала стати «Південно-Донбаська» №1.
Будівництво шахти розпочалося у травні 1967 року і продовжувалося 6 років. А вже в грудні 1973 року гірники шахти видали своє перше вугілля. З серпня 1981 року і до листопада 2006 року шахтою керував М.І.Бугара, який вивів її в найпередовіші колективи Дон-басу. За свою багаторічну й сумлінну працю він неодноразово відзначався державними нагородами.
Другою в районі стала шахта «Південно-Донбаська» №3. За планом це найбільша шахта на родовищі продуктивністю 8 тисяч тонн вугілля і з промисловими запасами 154 мільйона тонн, що дозволяє їй працювати майже 100 років.
Розвиток гірничої промисловості вимагав будівництва упорядкованого житла. Воно розпочалося з введення в експлуатацію будинків без назв вулиць і гуртожитків. У 1960-1970-х роках формується соціальна інфраструктура селища: відкривається лікарський пункт, початкова школа, філія Мар’їнської дитячої музичної школи, дитсадок-ясла, їдальня на 100 місць, комбінат побутового обслуговування, середня школа на 964 учні, кафе. Сільську бібліотеку Вугледара переводять у категорію міських бібліотек для дітей.
Рубіжним стає 1969 рік, коли Указом Пре-зидії Верховної Ради УРСР будівництву вугільних шахт Марийського району присво-юється ім’я Вугледар. Через кілька днів облвиконком приймає рішення про віднесення Вугледара до категорії селищ міського типу, і утворюється Вугледарська селищна рада. А менше ніж через двадцять років, 6 грудня 1991 року, Постановою Верховної Ради України Вугледар набуває статусу міста обласного підпорядкування і стає самостійною адміністративною одиницею.
Сьогодні Вугледар — сучасне промислове місто з розвиненою інфраструктурою. Головним природним багатством Вугледара є висококонцентровані поклади коксівного вугілля. А промисловість міста представляють перш за все два великих вуглевидобувних підприємства: ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське» №1 та ВП «Шахта «Південнодонбаська» №3, які забезпечують роботою мешканців не тільки Вугледара, а й міст Мар’інки, Донецька та навколишніх сіл Марийського, Волноваського і Великоновосілківського районів.
Обслуговує шахти Південного Донбасу ще одне підприємство, без якого неможливо сьогодні уявити Вугледар. Основне завдання ТОВ «Південтрансбуд» — доставка продукції південнодонбаських шахт на станції Донецької залізниці. Шахти і вантажно-транспортне підприємство нерозривно пов’язані між собою і становлять єдиний промисловий комплекс.
Є в історії Вугледара й трагічна дата. 29 червня 1991 року страшна трагедія сталася на шахті «Південнодонбаська» №1. В її надрах залишили своє життя 32 гірника. Щоб зберегти пам’ять про цю трагедію як знак нелегкої шахтарської праці, у 2006 році на міському Шахтарському бульварі розпочалося будівництво пам’ятника «Шахтарська слава».
Проте життя Вугледара продовжується. Сьогодні місто починає відроджуватися після довгих років неочікуваної «перебудови» і перших років існування в умовах самостійної України.
За останній рік певних успіхів досягнуто в житлово-комунальному господарстві. Майже у 4 рази збільшено видатки у міському бюджеті на ремонт житлового фонду, реконструкцію зовнішніх мереж водопостачання, ремонт доріг. Створені нові підприємства, які обслуговують житловий фонд міста, що налічує 87 багатоповерхівок.
У розпорядженні юних мешканців міста дві денні загальноосвітні школи, Вугледарський навчально-виховний комплекс Політехнічний ліцей — загальноосвітня школа І — II ступенів, дві дитячі дошкільні установи, дитяча школа мистецтв. Культура й дозвілля у місті представлені двома бібліотеками для дітей і дорослих, міським кінодозвільним центром, дитячо-юнацькою спортивною школою, молодіжним центром «Онікс». Медичну допомогу населенню міста надають центральна міська лікарня, поліклініка, відомчий профілакторій і аптеки.


    фейсбук

    Останні матеріали