Місто обласного підпорядкування, розташоване в північно-східній частині області за 55 кілометрів від Донецька. У місті працюють два автотранспортні підприємства: автомобільний парк з перевезення пасажирів, парк з перевезення промислових вантажів, тролейбусне і трамвайне депо.
Перші згадування про Єнакієве зустрічаються у «переліку населених місць Російської імперії», де воно вказане як село Федорівна володіння секунд-майора Ф.І.Жменева. У ті часи у ньому мешкало «шість душ чоловічої статі та дванадцять — жіночої». Таким чином датою його заснування можна вважати 1782 рік.
У 1858 році на річці Садки будується експериментальний чавуноплавильний завод, на якому в 1862 році отримано перший якісний чавун на мінеральному паливі. Перша домна цього заводу і зараз прикрашає герб міста. Придатність кам’яного вугілля Донбасу для металургійного виробництва була доведена. На цьому заводі було випробуване вугілля Софіївського (Єнакієве) та Олександрівського (Донецьк) кам’яновугільних рудників. Керував роботами перший професор вітчизняної металургії А.Ф.Мевіус. У 1866 році завод було закрито.
У 1897 році Російсько-Бельгійським металургійним товариством біля села Федорівки збудовано новий металургійний завод, який став одним з найпотужніших підприємств Півдня Росії. Разом із заводом зростало й селище. Його населення на початку XX століття досягало 15 тисяч. У цей час у селищі з’явилися нові вулиці, відкрились церкви, школи, лікарні, аптеки, готелі, лавки, трактири, була своя бібліотека, кінематограф «Ілюзіон», Народний дім.
У 1898 році рішенням Бахмутського повітового та Катеринославського губернського земських зборів селище було назване ім’ям російського інженера Федора Єгоровича Єнакієва — одного із засновників Російсько- Бельгійського металургійного товариства.
У 1925 році Єнакієве отримало статус міста. У радянські часи його назва змінювалась на Рикове та Орджонікідзе, а в 1944 році повернуто історичне ім’я — Єнакієве.
Сьогодні Єнакієве — індустріальне місто, до адміністративної структури якого входять міста-супутники Вуглегірськ і Юнокомунарівськ, селища Булавінка, Дружне, Карло-Марксове, Корсун, Олександрівське, Ольхо- ватка, Оленівка, Прибережне.
Економічний потенціал міста представлений промисловими підприємствами (їх понад 600), будівельними організаціями, сільсько-господарськими підприємствами і фермер-ськими господарствами.
Історично у місті склався багатогалузевий промисловий комплекс, який характеризується високим рівнем розвитку важкої промисловості — металургійної, коксохімічної, вугільної. Сумарна частка цих галузей у загальному обсязі промислового виробництва складає понад 95%. Крім того, у місті розташовані цементний завод, котельно-механічний завод, УТТС. На території міста працюють підприємства легкої (ТОВ «Карина») та дерево-обробної (ПП «Світанок»), харчової та переробної промисловості (ЗАТ ПК «Юнкере» — м’ясокомбінат), ЗАТ «Єнакіївський міськмолокозавод», ЗАТ «Єнакіївський хлібозавод».
У Єнакієвому працюють 18 лікувально-профілактичних установ: 7 міських лікарень, 3 диспансери — онкологічний, протитуберку-льозний, шкіряно-венерологічний; дитяча лікарня, психоневрологічна лікарня, лікарська амбулаторія, 2 стоматологічних поліклініки, станція переливання крові, станція швидкої медичної допомоги, міський центр здоров’я.
Місто Єнакієве має розвинуту мережу закладів освіти. Єнакіївський центр Донецького національного університету (спеціальності — виробничний менеджмент, облік і аудит) забезпечує єнакіївцям вищу освіту. Функціонують політехнічний, металургійний технікуми, технікум економіки й менеджменту, а також низка професійно-технічних училищ. Працюють 32 загальноосвітні школи, гімназія, вечірня школа, навчально-виховний комплекс, загаль-ноосвітня школа-інтернат. У місті працюють 5 позашкільних та 27 дошкільних закладів.
Мережа устонов культури міста Єнакієва представлена двома школами мистецтв, двома музичними школами, двома палацами культури, трьома установами клубного типу, центром культури і дозвілля, 12 бібліотеками, музеєм історії міста, виставковим залом, парком культури та відпочинку імені Вознесенського, кінотеатром. Єнакіївська бібліотека обслуговує понад 19 тисяч читачів.
У місті є 4 стадіони, спеціалізовані зали боксу і спортивної гімнастики, палац спорту «Шахтар», спорткомплекс «Олімпійський», 2 дитячо-юнацькі спортивні школи, одна з яких виховала чемпіона Європи з вільної боротьби Анзора Хонелідзе. Єнакієве — батьківщина багатьох видатних діячів політики, науки, культури, спорту. У цьому місті народився прем’єр-міністр України В.Ф.Янукович. Це батьківщина академіка АН України, доктора педагогічних наук професора А.М.Богуш, поета-пісняра М.С.Пляцковського (його ім’ям названо обласний конкурс дитячої пісні, який вже багато років проходить у місті і збирає десятки юних талантів), народного артиста УРСР і СРСР Ю. І. Богатікова, поетів А.І.Кравченка і О.І.Никоноркіна, письменника, почесного академіка Академії мистецтв та культури М.Г.Самвеляна, срібного призера Європи, володаря Кубка кубків, Суперкубка, бронзового призера XXI Олімпійських ігор, чемпіона XX Олімпійських ігор баскетболіста А.І.Поливоди, повного кавалера ордена Президента «За заслуги», чемпіонки Паралімпійських ігор в Афінах О.Г.Акопян.
У багатомільйонному Донбасі місто Єнакієве зовні схоже на десятки таких же промислово насичених і багатомовних. Але придивіться, і ви обов’язково побачите щось особливе і неповторне...


    фейсбук