Місто обласного підпорядкування, розташоване у східній частині області.
До 1917 року на місці Жданівки був степ. Він входив до володіння отамана Донського. Напередодні революції ці землі булі віддані куркулям селищ Нижньої Кринки і Зуївки.
У 1922 році тут з’явилося два поселення. Одне розташувалося уздовж балки, де згодом відкрилася шахта «Юзівська». У той же час на одній з вулиць поселилася німецька колонія імені К.Лібкнехта. У 1929 році німецькі колоністи об’єднались у колгосп, який існував до літа 1941 року.
Сьогодні провідною галуззю промисловості міста є вугільна. Тут працюють три вугільних підприємства: ЗАТ АП «Шахта «Жданівська», ДП «Шахтоуправління «Зуївське», ДП «Шахта імені 60-річчя Великої Жовтневої со-ціалістичної революції».
Основним виробником товарів народного споживання є Жданівська виправна колонія №3, що випускає швейні вироби (робочий одяг).
Мережа закладів освіти міста складається з 4 загальноосвітніх шкіл, вечірньої школи, З дитячих дошкільних заклади.
Серед установ культури слід відзначити школу мистецтв, бібліотеку для дорослих, бі-бліотеку для дітей, центр культури і дозвілля. У 2006 році міською радою створений міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». У місті діє стадіон з трибунами на 1500 місць і 11 спортивних майданчиків, а також 2 об’єкти охорони здоров’я — центральна міська і обласна психіатрична лікарні.
У місті Жданівці зареєстровано 6 релігійних організацій. У 2006 році була проведена урочиста закладка першого каменя до фундаменту Свято-Андріївського храму.


    фейсбук