Місто обласного підпорядкування, розташоване у східній частині Донецької області за 53 кілометри автошляхами або 111 кілометрів залізницею від Донецька. Кіровське має дві історичні основи — німецьке поселення Давидово-Орлівку і шахтарське селище Палаточне, які, розростаючись, злилися в одне місто. Архівна виписка з документів щодо історії національних меншин свідчить, що в 1926 році тут був зареєстрований населений пункт Давидово-Орлівка, де на той момент проживало близько 500 німців. Останні нази-вали його Майн-Гейм (Батьківщина людини). Слов’яни ж, мабуть, тому, що вздовж дороги на цвинтарі стояв великий дерев’яний хрест, який указував чумакам шлях на Бахмут, ін-шим — на Таганрог, дали йому ім‘я Хрестівка. Після депортації німців у 1941 році назви Майн-Гейм і Давидово-Орлівка зникли разом з колишніми мешканцями поселень, і в офіційних документах після Великої Вітчизняної війни з’явилася назва Хрестівка.
У 1946 році це був маленький хутір з двома десятками напівзруйнованих будинків. В одному з них розташовувалася середня школа, де навчалося близько 20 дітей. Але вже наступного року в районі Хрестівки з’явилися гуртожитки солдатів — перших будівельників міста. У 1957 році навколо селища почалося будівництво восьми шахт. Щодня за комсомольськими путівками до Палаточного (так стали називати поселення будівельників) прибували працювати сотні дівчат і юнаків з усіх областей України, які ще місяць тому залишили шкільні класи. Завдяки їм зростало і робітниче селище. Чотирнадцятого вересня 1956 року шахтарське поселення здобуло назву Кіровське, а в жовтні до нього приєднали Хрестівку. До кінця 1958 року всі шахти ввели в експлуатацію і назвали на честь першобудівельників з усіх областей України: «Житомирська», «Миколаївська», «Ровенська», «Донецька», «Тернопільська», «Дрогобицька». Цього ж року селище міського типу Кіровське було віднесене до Харцизького району.
На цьому розвиток селища не зупинився. У 1974 році тут розпочали будівництво шахти «Жданівська-Капітальна». У 1980 році вона була здана в експлуатацію і перейменована на «Комсомолець Донбасу». Задумана як одна з найбільших у Європі, оснащена на той час новими технологіями вуглевидобутку, сучас-ним гірничим обладнанням, шахта стала однією з найперспективніших у Донбасі. При проектній потужності 3 мільйони 600 тисяч тонн термін служби шахти розрахований на 62 роки інтенсивної експлуатації.
Сьогодні місто багатьом знайоме саме за-вдяки рентабельній шахті ВАТ «Комсомолець Донбасу». Адже вперше в історії вугільної промисловості України тут було реалізовано інвестиційний проект з обсягом інвестування понад 6 мільйонів доларів. Тут установлений і сучасний вуглевидобувний механізований комплекс з кріпленням BMW. На сьогодні шахта забезпечує роботою мешканців не тільки Кіровського, а й розташованих поблизу міст Жданівки, Єнакієвого, Шахтарська і Харцизька.
Підприємство ВАТ «Комсомолець Донбасу» є найбільшим національним виробником енергетичного палива, що забезпечує потреби енергоринку як України, так і низки країн центральної Європи. Не випадково шахта стала дипломантом міжнародної виставки ЕКСПО — 2000 у Ганновері і занесена до «Зо-лотої книги ділової еліти України».
Проте в Кіровському розвинені й інші сектори економіки. 48,0% підприємств малого бізнесу зорієнтовані на посередницько-торгову сферу. На операції з нерухомістю припадає 20,0% підприємств, на промисло-вість — 4,0, на виробництво — 16,0, на інші види діяльності — 12,0%.
У Кіровському працюють три денні загаль-ноосвітні школи, одна вечірня, сім дошкільних закладів, професійний гірничий ліцей. На сьогодні успішно функціонують парк культури й відпочинку «Перемога», дві міські бібліотеки для дорослих і для дітей, дитяча му-зична школа і Кіровський міський комплекс культури й дозвілля.
Кіровське — молода перлина Донецького краю, яка славиться працьовитими, щирими і талановитими людьми: генеральним директором ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу» з 1992 по 2005 рік Даниловим В.К., нагородженим орденом «За заслуги» II та III ступенів; директором Кіровського психоневрологічного інтернату Ващук А.С., нагородженою орденом княгині Ольги III ступеня; футболістом команди «Шахтар» Ателькіним С.; доктором фізико-математичних наук Жуковим О.О., який працює в університеті міста Хемптон (Англія); ректором Київського національного університету культури й мистецтв Поплав- ським М.М.
Сьогодні Кіровське посідає перше місце в Донецькій області з народжуваності: 22 дитини на кожну тисячу жителів (при середньому обласному показнику 13,5 дитини). Місто впевнено дивиться в майбутнє!


    фейсбук