ПРЕОБРАЖЕНСЬКА ЦЕРКВА в місті Ічні. Збудована 1811–1820 на березі річки Іченьки. Мурована, однобанна, дев’ятидільна. Притвор з західного боку, південний і північний фасади оздоблено чотириколонними портиками тосканського ордеру. Зазнала перебудов (купол не зберігся). Разом з Воскресенською церквоюстановить ансамбль споруд доби класицизму, який відіграє важливу містобудівну роль у формуванні центру міста. Використовується дитячою спорт, школою.

ПРЕОБРАЖЕНСЬКА ЦЕРКВА в смт Любечі. Збудована в стилі ампір 1811–1817 на замовлення Г. П. Милорадовича, як родинна усипальниця. В 1850-х pp. з західного боку добудовано притвор з дзвіницею (не збереглася) і чотириколонним портиком. Мурована, за типом – ротонда, до якої по сторонах світу прилягають прямокутні притвори, завершені колонними портиками з трикутними фронтонами. В середині – приміщення ризниці, гіаламарні, ще в двох – сходи на хори. Між ними–16 колон тосканського ордеру, на які спирається напівсферичний купол на круглому барабані.

ПРЕОБРАЖЕНСЬКА ЦЕРКВА в місті Ніжині. Збудована 1757 в стилі барокко на тер. передмістя Нове місто. 1857 з Заходу прибудовано теплу церкву (як і триярусна дзвіниця не збереглася). Церква – мурована, чотиристовпна, одноапсидна. В плані утворює квадрат із закругленими кутами та гранчастими притворами з Півдня і Півночі. Рідкісний приклад поєднання хрещатого об’єму і традиційного триверхого завершення – розміщення бань на осі Схід–Захід.

ПРЕОБРАЖЕНСЬКА ЦЕРКВА в селі Переволочній Прилуцького району. Збудована на початку 20 ст. Дерев’яна, до центр, квадратної в плані дільниці з Півдня і Піночі прилягають прямокутні притвори, які на бічних фасадах завершено трикутними фронтонами. Між ними і гранчастою апсидою– невеликі об’єми ризниці та паламарні. З Півдня і Півночі до притворів прибудовано менші притвори. Центральний четверик переходить у восьмерик, який несе восьмигранний світловий барабан, увінчаний банею з заломом. Пірамідальна компози ція об’ємів підкреслює баштоподібність пам’ятки. Церква – оригінальний і високохудожній зразок культової дерев архітектури початку 20ст.

ПРЕОБРАЖЕНСЬКА ЦЕРКВА в селі Райгородку Коропського району. Споруджена 1825– 1840в стилі класицизму понад берегом річки Десни. Мурована, хрещата в плані. Східне і західне рамена – напівциркульні в плані, південне і північне – прямокутні, завершені трикутними фронтонами. Між раменами – низенькі прямокутні приміщення. Вінчає будову великий купол з глухим ліхтариком на круглому барабані.

ПРЕОБРАЖЕНСЬКА ЦЕРКВА в селі Яблунівці Прилуцького району. Збудована 1815 у формах класицизму. Мурована, квадратна у плані, з чотири колонними портиками тосканського ордеру з Півдня, Сходу та Заходу. По кутах – циліндричні, баштоподібні об’єми, у південно-східній частині – сходи, що ведуть на хори. Вінчає споруду напівсферичний купол на круглому барабані.Поруч розташована триярусна, мурована восьмигранна дзвіниця.

 


    фейсбук

    Останні матеріали