Мають своїх послідовників у місті і селах району прихильники протестантизму. На Волині ще у давні часи поселялися німці, голландці, згодом - чехи. Серед них були лютерани, баптисти, адвентисти, їх місіонери проповідували новітнє християнське вчення, шукали і привертали до себе послідовників.

На Камінь-Каширщині, - стверджує журнал «Волинь християнська» (№3, 1999 p.), - центром євангелізації у 1920-1922 роках стало село Раків Ліс. Так, лише у 1922 році прийняли хрещення 4 мешканці цього поселення і 21 - із с.Воєгоща. Тоді ж з'явилися євангелісти у селах Хотешів і Добре (Борки), де прийняли хрещення понад 10 осіб. З 1926 року осередки євангелістів закоренилися у селах Черче, Підбороччя та інших.

Радянська влада вже з перших днів вживала репресивних заходів до протестантів. Так, районна газета 25 травня 1941 року повідомляла, що 5а ухилення від служби в армії трьох євангелістів із села Качин засуджено до 5 років позбавлення волі «в далеких таборах». У квітні 1945 року районна влада прийняла рішення про конфіскацію молитовного будинку і надання його під гуртожиток військовій частині, тобто під казарму. Проте в селах зростала кількість протестантських общин. Так, у 1980 році в районі налічувалося 8 общин євангельських християн-баптистів, які налічували у своєму складі 1137 осіб. Зростала кількість тих, хто прийняв водне хрещення - з 22 у 1974 до 63 у 1979 році. У дев'яностих роках в демократичній Україні легалізувалися протестантські общини і вони діють у повній свободі.

 

 


    фейсбук

    Останні матеріали