Печера Млинки розташована біля села Залісся (Чортківський район, Тернопільська область).

Загальною довжиною близько 36 км. Закладена у гіпсах баденського регіоярусу середнього міоцену. Вхід в печеру на висоті 270 м. над рівнем моря. Потужність шару гіпсів - приблизно 20 метрів.

Печера розвивається вздовж долини річки Млинки з південного сходу на північний захід, та заглиблюється у гіпсовий масив у північному напрямку. Млинки – еталон гіпсового карсту – являють собою субгоризонтальну порожнину лабіринтового типу.

Більшість довгих галерей та залів печери утворились у тріщинах з азимутами простягання 10 – 20 градусів, в перпендикулярному напрямку їх з’єднують переходи. Висота ходів від 0,5 до 20 метрів.

В деяких районах стіни печери майже повністю покриті білими, сірими, коричневими криста­лами вторинного гіпсу. В деяких залах та кори­дорах просвічуються великі кристали і масивні друзи пластинчастого гіпсу. Можна також зустріти геліктити, виходи «шаблевидного» гіпсу, плафони пластинчастого гіпсу та карбонатні натічні утворення, групи сталактитів, «макаронів» та поодинокі сталагніти.

Температура повітря в печері +11°.

Печера не обладнана для оглядових екскур­сій, а приймають туристів, що готові пересуватися різними способами. Використовується у спортивно-туристичних цілях, для проведення регіональних і всеукраїнських змагань по спелеології.

Відкрита у 1960-х роках на місці де добували гіпс.

Історія назви «Млинки» походить від зниклого хутора біля водяного млина, що був будований на безіменному струмку наприкінці XVIII - початку XIX століть. У 70-ті роки XX століть хутір приєднали до села Залісся і назва «Млинки» пропала з карти. Лишилась лише пам'ять у назві печери.


    фейсбук