Дуже схожа на лісову куницю. Відрізняється лише горловою плямою, яка має біле або блідо-палеве забарвлення. Хутро дещо грубіше.

Білодушка у лісах трапляється рідше, ніж куниця лісова. Вона більше полюбляє ярки, острівні невеликі ліски, лісосмуги, старі парки, часто живе у селищах, у старих покинутих хатах, яких зараз по області достатньо. Гнізда робить у дуплах дерев, на горищах. Іноді поселяється в гніздах лелек, купах хмизу. Найбільшу активність виявляє ввечері та вночі.

Харчується кам’яна куниця, як і жовтодушка, тваринною і рослинною їжею. Полюбляє мишоподібних гризунів, ягоди, плоди. При проведенні обліку кам’яної куниці її, як правило, від лісової куниці не відрізняють, тому, враховуючи дані заготівлі шкурок білодушки, вважають, що чисельність її приблизно 8-10% від жовтодушки. Кам’яна куниця, як і лісова, приносить чималу користь, знищуючи мишо-подібних гризунів-шкідників сільськогоспо-дарських культур. Підраховано, що за один рік одна куниця знищує 60 пацюків, 20 ховрахів і приблизно 800 полівок та мишей. Вона також поїдає ягоди та насіння рослин, чим сприяє розселенню чагарникової рослинності і лісовідновленню.

Полювання на білодушку, у зв’язку з невисокою чисельністю, заборонено.

 


    фейсбук