Andrena (Melandrena) magna Warncke, 1965

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), ряд — Перетинчас-токрилі (Hymenoptera), родина — Андреніди (Andrenidae). Один із 65 видів голарктичного підроду Melandrena всесвітньо поширеного роду Andrena (біля 1500 видів). Один із 170 видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус
Рідкісний.

Ареал виду та його поширення в україні
Рідкісний понтійський вид. Відомий з Греції, Туреччини, Румунії, Вірменії, Грузії та України, де зустрічається лише в Криму (Опукський, Карадазький та Казантипський ПЗ, Тарханкут, с. Оленівка, с. Міжводне, окол. м. Сімферополя).

Чисельність і причини її зміни
Дуже рідкісний, відносно крупний вид, який може слугувати здобиччю для колекціонерів. Чисельність знижується через різке зменшення степових ділянок.

Особливості біології та наукове значення
В Криму має 2 покоління; літає з середини травня до кінця липня. Полілект — зустрічається на різноманітних видах степових рос-лин. Особливості гніздування не відомі. Інші представники роду викопують гнізда в землі, за що отримали назву «земляні бджоли».

Морфологічні ознаки
(За Осичнюк, 1977). Самка: довжина тіла 1619 мм. Тіло чорне, крила чорно-фіолетові. Вершинні частини тергумів червонувато-коричневі. Голова та груди у густому, досить довгому, повністю чорному або коричнювато-чорному опушенні, іноді з білою перев'язкою на грудях. 1 тергум у досить довгому, рідкому чорному або коричнювато-чорному опушенні, 2-4 тергуми на боках апікального краю з невеликими плямами з густих білих волосків, плями на 3-4 тергумах однакового розміру, стегна задніх ніг у білих або сірих довгих волосках; гомілкова сумка коричнювато-жовта, в основі гомілки чорно-коричнева, по нижньому краю біла. Анальна торочка чорна до коричневої. Самець: схожий на самку. 2-4 тергуми черевця майже повністю опушені короткими світлими волосками. Верхня губа, наличник та плями на верхніх щелепах жовті. Вершинні частини 2-4 тергумів темні, коричневого кольору, довжина тіла 14-15 мм.

Режим збереження популяції та заходи з охорони
Охороняється в Опукському, Карадазькому та Казантипському ПЗ. Необхідно створити заказники в інших місцях мешкання виду та охороняти його кормові рослини.

Господарське та комерційне значення
Має значення як запилювач різних видів степових рослин. У комерційних цілях не використовується.

Основні джерела інформації
Осичнюк, 1977; Gusenleitner, Schwarz, 2002; Радченко, 2005.


    фейсбук