Житомир відзначає день свого народження в 2-у суботу вересня.

Житомир - одне з найстаріших міст Київської Русі, обласний центр. Розташований на півночі України серед унікальних природних ландшафтів. З усіх боків місто оточують старовинні ліси, через нього протікають річки Тетерів і Кам'янка.

Датою заснування Житомира вважається 884 рік. Як свідчить легенда, свою назву місто отримало від імені дружинника київських князів Аскольда і Діра - Житомира, який, відмовившись служити ворогам князів, сховався в лісах в місці злиття рік Кам'янки й Тетерева, де і стоїть сучасний Житомир. У давнину місто було центром поселення житичів, що входили до племінного союзу древлян.

У 945 р. в Житомирі спалахнуло антифеодальне повстання, зафіксоване в Іпатіївському літописі.

У 1240 р. місто піддалося набігу війська Батия. В 1320 Житомир захопили литовці.

Після Люблінської унії 1569 року він потрапляє під владу польських магнатів.

Ще з часів середньовіччя Житомир був адміністративним центром регіону, а в 1918 році тут кілька тижнів працював уряд Української Народної Республіки.

Житомир - батьківщина багатьох відомих людей. Там народився головний конструктор перших супутників і космічних кораблів Сергій Павлович Корольов, піаніст Святослав Ріхтер, ботанік Володимир Арциховский та інші. Житомир пишатися єдиним на Україні музеєм історії космонавтики, католицьким кафедральним костелом Св. Софії, 37-метровим Монументом Слави, Єзуїтським монастирем, Хрестовоздвиженської церквою (Музей природи), музеєм Короленка, літературним музеєм та іншими пам'ятками.

Найцікавішим місцем в Житомирі є Графська сходи, побудована в 1912 році в садибі барона де Шодуара. Сходи пролягає від алеї міського парку до набережної річки Тетерів і складається з 184 ступенів. Одним з улюблених місць жителів міста є підвісний міст через річку Тетерів в парку імені Гагаріна.

На святкуванні Дня міста на Вас чекатимуть грандіозні дійства, виступи, концерти та фестивалі!


    фейсбук